Д-р Линда Бърг-Крос: Недоспиването води до затлъстяване, депресия и катастрофи. Младите са най-засегнати

Хроничният недостиг на сън сред младите хора между 15 и 30 години е един от най-големите проблеми в света в момента

Д-р Линда Бърг-Крос. Снимки: авторката

Д-р Линда Бърг-Крос е професор по психология в Университета „Хоуърд“, Вашингтон, САЩ. Преподавала е в Университета на щата Делъуеър. Има и частна практика като психотерапевт (фамилна терапия, групова терапия, когнитивно поведенческа терапия и др). Член е на Борда на директорите на Националния регистър по здравеопазване (National Register of Health Care Providers), САЩ. Директор на клинична психологическа програма в Университета на Делауеър от 1983 година.
Проф. д-р Линда Бърг-Крос беше сред лекторите на Регионалната конференция на психолозите от Югоизточна Европа, която се организира всяка година в София от Дружеството на психолозите в България.

– Младите в днешно време не отделят много време за сън. Казват, че: „От сън спомени няма“.

– Хроничният недостиг на сън сред младите хора между 15 и 30 години е един от най-големите проблеми в света в момента. Аз го наричам „злоупотреба с електричество“, защото те гледат филми до късно през нощта, стоят пред компютъра, общуват с приятели във Фейсбук, ходят по партита и не им остава достатъчно време за сън. Отначало те сами избират да не си лягат навреме, но впоследствие някои от тях развиват опасни форми на безсъние. На този световен проблем започна да се обръща внимание, когато се разбра, че недоспиването е причина за много от автомобилните катастрофи с жертви – млади хора. Те се качват да шофират, но не успяват да реагират навреме. И това не е само заради мобилните телефони, по които си говорят, докато карат, не е само и заради алкохола, който са изпили, преди да седнат зад волана, а се оказва, че много често е, защото не са си доспали.

Заради липсата на достатъчно сън те са неспособни да научат и да запомнят каквото и да било в колежа или в университета, и само чакат да мине времето, без да има полза от присъствието им. Мозъците им не са имали време да отпочинат. Ние знаем, че за това са необходими 8 часа при възрастните. Младите хора между 15 и 21 години (ориентировъчно) имат нужда дори от повече сън – поне 9 часа. А в днешно време те масово спят по шест и половина – седем часа на денонощие, непрекъснато са хронично недоспали и ходят като зомбита.

– Как може да се реши този проблем?

– По два начина. Първият е да се реши проблема в конкретния случай с помощта на семейството, а вторият – да се потърсят решения на обществено ниво. В САЩ много граждански сдружения се обявяват против обучението „първа смяна“, за да може хората да се наспиват. Те предлагат в гимназията часовете на учениците да започват по-късно – в 9.30-10 часа сутринта, вместо в 7.30. Така подрастващите биха имали няколко часа повече за сън. Застъпниците на тази идея казват: „Ако децата започват училище в 9.30-10 часа, те ще израстват много повече на височина, ще бъдат по-здрави, няма да пропускат първите часове заради успиване. В училищата ще има по-малко агресия и насилие, ще се усвояват повече знания и всички ще са по-щастливи – и учители, и ученици, и родители. Цялото общество ще има полза“. Това е общественото решение.

В семейството навиците на едно дете много се влияят от тези на родителите. Ако те страдат от безсъние и стоят будни по цяла нощ, децата се възпитават в същото. Така че, още докато децата са малки, трябва да бъдат учени да си лягат навреме чрез личния пример на родителите си. Възрастните трябва много сериозно да оценяват важността на тези навици. Майката не може да каже на детето си: „Отивай да се миеш и да си лягаш“, когато лампите стоят светнати до никое време и всички останали са будни.

Казахте, че хората отначало сами избират да не си лягат навреме, но впоследствие може да развият опасни форми на безсъние. Кога се прескача границата?

– Има 4 основни симптома, по които се познава безсънието. Ако се проявяват поединично или комбинирано в продължение на повече от месец, говорим за безсъние. Това са – трудно заспиване вечер, внезапно събуждане в различно време през нощта, след което човек има проблем да заспи отново, събуждане прекалено рано сутрин и лошо качество на съня като цяло.

Д-р Линда Бърг-Крос. Снимки: авторката

– До какво води безсънието?

– До огромни проблеми. Имунитетът намалява с 30 до 40% и човек по-често боледува. Води и до напълняване – ако спиш по-малко от 6 часа на денонощие, вероятността да затлъстееш се увеличава с 23%. Безсънието причинява високо кръвно, намалява способността за концентрация и води до хиперактивност. Засилва депресията, безпокойството и употребата на наркотици. Причинява много автомобилни катастрофи. Намалява способността за учене и запомняне. Увеличава времето за реакция и чувствителността към болка.

– Каква е връзката между безсънието и депресията?

– Огромна. Ако си в депресия, почти сигурно е, че ще имаш проблеми със съня. Ако страдаш от безсъние, това почти сигурно ще ти причини депресия. Някои хора спят прекалено много, когато са в депресия, но повечето не могат да спят. Това се отнася също и за тийнейджърите. Когато не ти достига сън, но въпреки това ти упорито стоиш буден до късно, това може да те вкара в депресия. За много от самоубийците, които са успели да сложат край на живота си, знаем, че са страдали от безсъние, освен че са били в депресия. Ако видиш, че някой е в депресия, задължително го попитай: „Спиш ли достатъчно?“ И ако ти отговори отрицателно, опитай се да му помогнеш, като го посъветваш да поспи повече, дори с цената на малко приспивателно. Защото проблемът е много сериозен. Доказано е, че следродилната депресия на жените, които убиват децата си, заслепени от тежка депресия – тези откачени истории, всичките се дължат на недоспиване. Ако страдаш от безсъние, това ще ти причини депресия. Ако си депресиран, ще започнеш да страдаш от безсъние. Взаимодействието е двупосочно. Едното води до другото и връзката не трябва да се подценява.

– Вярно ли е, че поспиването през деня е много полезно?

– Вярно е, но трябва да е дрямка – между 20 минути и 1 час. Защото, ако се проточи примерно 2 часа, човек вече заспива дълбоко и когато се събуди, се чувства уморен и може да е по-зле отпреди. Но стига да можеш да си позволиш максимум едночасова следобедна дрямка, задължително трябва да го правиш. Незаменимо е. Това може да помогне и за решаването на проблема с недоспиването на тийнейджърите. Много е препоръчително.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.