Цитат в десетката: Как ще стигнем до просешка тояга в три стъпки

Снимка: Булфото

Голямата криза в България все още не е настъпила. Имам чувството обаче, че тя съвсем скоро ще ни удари. Предвиждам, че това ще стане до 5-6 години. Не, няма връзка със световната икономика. Има връзка с т.нар. „олигархия“. Нека видим функцията за тотално ограбване на българския народ:

1989 г.: намираме се в държава с развита лека промишленост и няколко големи губещи предприятия. Трябва да се ориентираме към пазарна икономика. Ход №1 – за няколко години се източват по частни сметки всички налични държавни резерви и то внушително, та чак се стига до мораториум на външния дълг. Социалното напрежение нараства и се предприемат действия за замазване на очите. Неносещите (вече) печалба държавни имоти се реституират, за да може да се замаже положението.

1995 г.: дойде време за втори ход. В държавата са останали доста пари – пенсионни и здравни фондове. Всичко се изнася отново в частни сметки зад граница. Държавата е пред фалит и социален колапс. Напрежението отново е взривоопасно. Предприемат се действия с мощна повсеместна приватизация, целяща запълване на ямата в социалния бюджет. Резултат – хората вече нямат никакви спестявания зад гърба си. Промишлеността ни пък вече е продадена на чужди държави.

2001 г.: задава се въпросът „Какво остана да се краде от тези гяури?“. Отговаря се – недвижимото имущество. Затова се започва престъпна данъчна политика на фокусиране на капитала в един единствен град – София. Провинцията умира, град София расте. Местни башибузуци с ланци изкупуват имоти в малки градове и села на безценица, а хората останали без работа бягат в София да търсят късмета си. Теглят кредити, купуват апартаменти. И така до днес. Резултатът – пренаселена столица и още няколко големи града и унищожена провинция.

Какво ще последва ли? Елементарно, Уотсън. Направи ли ви впечатление как се пренасели София? По най-гнусния начин като хората бяха натъпкани като сардини. Задръствания, мръсотия, мизерия, улични кучета и лошо строителство. Защо го направиха така?

И за това си има отговор – третата стъпка към просешката тояга все още не е завършила. Онези момчета с ланци в провинцията не изкупуват земите и имотите случайно. Съвсем скоро икономическият поток отново ще се пренасочи натам. Хората в София все повече ще закъсват за работа и безработицата в големите градове ще стане факт. Освен това животът е достатъчно непоносим. И какво ще правят горките хора, които продадоха бащините си къщи, за да плащат 20-годишни кредити в столицата? Ясно е, че ще трябва да отидат там, където е възможно да се живее – обратно в провинцията.

Да, но там вече къща нямаш. Нито нива. Нито каручка. Там отново трябва да теглиш кредит, за да живееш. Ще ти го даде именно момчето с ланеца. А апартаментчето ти в София няма да има кой да го наеме. Ще ти бъде прибрано в полза на банката. Така стана ипотечната криза в САЩ впрочем…

Краен резултат – да ви е честита просешката тояжка. Останахте само с нея. Пазете си я, че и нея ще се опитат да откраднат! И пак гласувайте за бивши агенти и „бивши“ мутри. И пак се вайкайте, че „всички са еднакви“ (странно, нали поне вие самите сте различни?!?).

А когато се каже, че София е пренаселена, все още мнозинството лумпени започват да се делят на отбори „за и против адресната регистрация“. Тя била виновна – трябвало да се върне и нещата ще се оправят. Глупаци… Роби…

Виж още текстове в блога Как не се

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.