Климатичните промени вещаят войни и конфликти

Остров в Индийския океан от особена важност за войските на Съединените щати е на път да изчезне заради покачването на морското равнище. Реки от жизненоважно значение за Индия и Пакистан се смаляват, засилвайки военното напрежение в Южна Азия. Суша, глад и болести принуждават хората да мигрират и водят до политически смут в Близкия изток.

С оглед на съществуващите и потенциални заплахи от глобалното затопляне, отбранителните и разузнавателни служби на САЩ заключват, че ако това действително се случи, ще е още по-вероятно световните съюзи да се прегрупират, да нарасне нуждата от хуманитарни помощи, а американските войски да бъдат въвлечени в повече регионални военни конфликти.

Подръжниците на законопроекта за климата в американския Конгрес се опитват да представят на скептичните републиканци една мрачна картина за националната сигурност. Републиканците вече го отхвърлиха като „енергиен данък“, „съкращаващ работните места“, защото по този начин страната ще намали зависимостта си от изкопаеми горива, редуцирайки емисиите въглероден диоксид от електроцентралите и промишлените предприятия.

Учените от Междуправителствената експертна група за климатичните промени са единодушни, че при сегашното усилващо се темпо на глобално затопляне, средните температури в края на века вероятно ще са с около 4 градуса по-високи, а моретата ще се покачат с 0,61 метра. Последиците от глобалното затопляне бяха централна тема на изслушването на Комисията по околната среда в сряда, част от серия предварителни заседания, посветени на гласуването на законопроекта, което може да стане най-рано в началото на ноември.

Предизвикателствата пред икономиката, енергетиката и климатa са тясно свързани, заяви пред комисията вице-адмиралът от резерва Денис МакГин. „Ако не се заловим с тях смело и своевременно, по-крехките правителства може да се превърнат в провалени държави… благодатна почва за екстремизъм“. Въоръжените сили на САЩ ще бъдат призовани да отговорят на тези заплахи, допълни МакГин, който е член на Военния управителен съвет към Центъра за морски изследвания, влиятелен мозъчен тръст по военни и свързани със сигурността въпроси.

Последиците от глобалното затопляне се превърнаха и във въпрос от нарастваща важност за отбранителните и разузнавателните служби. Денис Блеър, шеф на националното разузнаване на САЩ, е заявил в Конгреса, че затоплянето на планетата ще има тежки последствия върху националната сигурност на САЩ през следващите две десетилетия.

Освен това ЦРУ е сформирало нова група от експерти, които да изучават влиянието върху сигурността от нарастващата суша и миграцията на населението, покачващото се морско равнище и останалите вероятни последици от тежките климатични промени. Пентагонът пък се е впуснал в подробно проучване на уязвимостта на войските в един по-топъл глобален климат.

Уязвимостта на САЩ от климатичните промени е свързана със съдбата на други народи, смята Катлийн Хикс, заместник помощник министър на отбраната. Тя е уведомила групата от експерти, че според висши служители в Пентагона климатичните промени ще поставят по-трудни и по-сложни предизвикателства пред националната сигурност. Макар че дебатът за законопроекта остро противопоставя двете партии, тревогата за последиците за националната сигурност дойде и от демократи, и от републиканци в отбранителните и разузнавателни общности.

Скорошен доклад на „Америкън секюрити проджект“, консултантска група от влиятелни републиканци и демократи, нарече глобалното затопляне „не просто касаещо спасението на полярните мечки или опазването на красивите планински глетчери, но и заплаха за нашата сигурност“. В ръководството на групата участват републиканци като бившия сенатор Уорън Рудман, както и демократи като сенатор Джон Кери от Масачузетс, един от главните автори на сенатския законопроект за климата.

По света все още съществуват конфликти и заплахи, включително и етнически сблъсъци и явен радикализъм, и често „това са местата, където ще видим най-сериозните последствия от климатичните промени“, каза в едно интервю Бернард Финел, съавтор на доклада на „Америкън секюрити проджект“.

Бившият републикански сенатор Джон Уорнър, дългогодишен председател на Комитета по въоръжени сили и близък съюзник на военните, обикаля страната, за да говори за климатичните промени и националната сигурност. „Говорим за енергийната несигурност, недостига на храна и вода, социалната нестабилност, породена от климатичните промени. Ние игнорираме тези заплахи, рискувайки националната сигурност и излагайки на опасност хората в униформа“.

Ето някои тревожни факти:

– възможно е хималайските глетчери да се свият, предизвиквайки недостиг на питейна вода в Индия, Пакистан, Бангладеш и част от Китай.

– топящите се полярни ледове може да разпалят териториални конфликти, включващи Русия, САЩ, Канада и други държави.

– покачващото се морско равнище в Бангладеш и сушата в други части на планетата може да доведат до вълна от „климатични бежанци“ и до насилие.

– остров Диего Гарсия, атол в Индийския океан, който е само метър над морското равнище, най-вероятно ще изчезне, лишавайки американските военни от важна база.

При все това тези безпокойства не се приемат единодушно. На изслушването в сряда о.р. генерал-майор от сухопътните войски Робърт Скейлс, който бе заявил, че е „дълбоко резервиран“ към науката, занимаваща се с климатичните промени, изрази безпокойство, че ако се намали използването на изкопаеми горива, ще се намали и наличието на дизелово и реактивно гориво, което „може да намали и способността ни да водим война“.

По отношение на глобалната политическа и военна нестабилност, породена от промените в климата, Скейлс смята: „Такива невероятни случаи биха причинили огромно страдание и социална дезорганизация. Но историята показва, че подобни опустошителни хуманитарни бедствия рядко, даже почти никога не прерастват в мащабни войни“.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.