Свински грип. Кашляйте в лакътя и без паника

Както съобщиха световните агенции, Украйна е сред най-силно засегнатите страни от новата грипна епидемия. Затова предлагаме съветите на известния украински педиатър Евгений O. Комаровский от неговия блог.

В Украйна, с максимална възможна вероятност, има епидемия от остра респираторна вирусна инфекция.

Скъпи майки и бащи! Хора! Не забравяйте най-важното: тактиката на действията ви не зависи от това как се казва вирусът. Сезонен грип, свински, слонски, пандемичен, или въобще не е грип – няма значение. Най-важното е, че този вирус се предава по въздушно-капков път и че засяга дихателната система. От това се определят конкретните действия.

Профилактика

Нека повторим най-важното. Ако вие (или детето ви) се срещнете с вируса, но нямате защитни антитела в кръвта, вие ще се разболеете. Антителата се появяват по един от следните два начина: или като преболедувате, или като се ваксинирате.

Можете да се ваксинирате само от сезонния грип. Ваксина за свински грип все още няма(в Украйна). Независимо от това, да имате защитни антитела за трите вируса, които са част от сезонната ваксина, е по-добре, отколкото да нямате изобщо.

1. Ако имате възможност да се ваксинирате (или детето) – ваксинирайте се, но при условие, че, първо, вие сте здрави, и второ, за ваксинацията не се налага да чакате сред сополива тълпа в поликлиниката. Последното положение прави шансовете ви за адекватна ваксинация нищожни.

2. Не съществуват никакви лекарства с доказана профилактична ефикасност. Т.е. никакъв лук, чесън, ракия или поглъщани от вас или детето хапчета не могат да ви предпазят от респираторни вируси като цяло, нито от грипния вирус в частност. Всичко това, за което се блъскате в аптеките, всички тези уж противовирусни средства, интерферонни стимулатори, стимулатори на имунитета и ужасно полезни витамини са лекарства с недоказана ефикасност, лекарства, които отговарят на основната психологическа нужда на човека – „нещо трябва да се направи”. Основната полза от тези лекарства е психотерапията. Вярвате, че ви помагат – радвам се за вас, само не трябва да щурмувате аптеките – не си заслужава.

3. Източник на вируса е човекът и само човекът. По-малко хора, по-малка вероятност от заразяване. Карантина – прекрасно! Забрана за масови събирания – чудесно! Да ходите една спирка пеша, да се откажете от едно влизане в супермаркет – мъдро!

4. Маската. Полезно нещо, но не е панацея. Трябва да я носи болният, ако наоколо има здрави: няма да спре вируса, но ще спре капчиците слюнка, особено богати на вируси.

5. Ръцете на болния са източник на вируси, който не е по-малко значим от устата и носа. Болният се пипа по лицето, вирусът се лепва на ръцете, болният пипа всичко наоколо, вие го докосвате – здравей, ОРЗ.

Не пипайте лицето си. Мийте ръцете си често, много, винаги носете влажни дезинфектиращи кърпички, мийте, търкайте, да не ви мързи!

Научете се, научете и и децата, ако няма кърпа, кашляйте и кихайте не в дланта, а в лакътя.

Началници! С официална заповед забранете ръкостисканията.

Използвайте кредитни карти. Книжните пари са източник на разпространение на вируси.

6. Въздух! Вирусните частици запазват с часове активността си в сух, топъл и неподвижен въздух, но почти незабавно загиват на хладен, влажен и движещ се въздух. В този аспект, митинг в центъра на Киев, който събира 200 000 души, е по-малко опасен от събрание на 1000 души в клуба в Ужгород.

Можете да се разхождате колкото искате. Да се хване вирус при разходка е почти невъзможно. В този аспект, ако сте излезли на разходка, няма смисъл демонстративно да ходите с маска из улиците. За предпочитане е да подишате чист въздух и да вдигнете маската когато влезете в автобус, офис или магазин.

Оптималните параметри на въздуха в стаята са – температура около 20°С, влажност 50-70%. Задължително е честото и интензивно проветряване на помещенията. Всяка система за отопление изсушава въздуха. С началото на отоплителния сезон започна и епидемията! Контролирайте влажността. Мийте пода. Включете овлажнители. Настоявайте за овлажняване на въздуха и проветрение в детските заведения. По-добре да сме облечени топло, но да не включваме допълнителни нагреватели.

7. Състояние на лигавиците! В горните дихателни пътища непрекъснато се образуват секрети. Те осигуряват така наречения местен имунитет – защита на лигавиците. Ако секретите и лигавиците изсъхнат – действието на местния имунитет се нарушава, вирусите съответно лесно преодоляват защитната бариера на отслабения местен имунитет и хората с по-голяма вероятност се разболяват при контакт с вируса. Главният враг на местния имунитет е сухият въздух, както и лекарствата, които могат да изсушат лигавиците.

Навлажнявайте лигавиците! Елементарно: 1 чаена лъжичка обикновена готварска сол в 1 литър вряла вода. Напълнете флаконче пръскалка (например, от съдосвиващи капки) и редовно пръскайте в носа (колкото повече хора има, колкото по-сух е въздухът – толкова по-често, най-малко на всеки 10 минути). За същата цел можете да купите от аптеката физиологичен разтвор. Най-важното – не се скъпете! Капете, пръскайте, особено когато от вкъщи (от сухата стая) отивате някъде, където има много хора, особено ако чакате в коридора на поликлиниката.

Профилактиката е всичко.

Следва: Свински грип. Кога да търсим лекар?

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.