Афганистан: а сега накъде?

Барак Обама и афганистанският президент Хамид Карзай. Снимка: Белия дом

На първия тур на президентските избори афганистанският президент Хамид Карзай получи 1 милион фиктивни гласа. Когато след разследване те бяха анулирани, на Карзай не успя да получи необходимото мнозинство, за да бъде избран още на първия тур. Неговите западни поддръжници го принудиха да се съгласи на балотаж. Той прие и стана свидетел на това как неговият опонент се оттегля заради опасения от нови изборни измами. Изправена пред сценария на предизборна надпревара с един единствен кандидат, Независимата избирателна комисия на Афганистан в понеделник отмени балотажа и обяви победата на Хамид Карзай, връчвайки му по този начин нов петгодишен мандат на управление.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън се опита да представи всичко това в благоприятна светлина, като каза, че дори в САЩ се е случвало кандидати за президент да се отказват от предизборната битка, че оттеглянето на бившия външен министър на Афганистан Абдула Абдула не накърнява законността на целия изборен процес. Но администрацията на Барак Обама изглежда доста глупаво, отричайки, че случилото се в Афганистан е голям гаф. Въпреки че имахме съмнения в способността на афганистанското правителство да организира безопасен и прозрачен балотаж, все пак се надявахме, че балотаж ще има. Сега, макар че на първия тур получи повече гласове от останалите претенденти и че най-вероятно щеше да спечели и на балотажа, Карзай изглежда като спечелил служебна победа, а управлението му – като все по-незаконно.

Президентът на САЩ телефонира на Карзай, за да го поздрави и да се опита да го накара да направи стъпка напред, приканвайки го да състави правителство, включващо представители от всички етнически и политически групи в Афганистан. Обама призова също така Карзай да извърши необходимите реформи, за да се справи с корупцията и некомпетентността, които подкопаха доверието на афганистанците в него. Точно в това е проблемът не само на президентските избори, но и на цялата американска мисия в Афганистан. След 8 години, след похарчени близо 225 милиарда долара и разположени в Афганистан 68 000 военни, е трудно да се констатира напредък в процеса на изграждане на демократична държава, а бунтът на талибаните се засили.

Това положение не може да продължава. Обама трябва да реши дали ще уважи призива на командващия на американските и натовските сили в Афганистан генерал Стенли Маккристъл и ще изпрати допълнителни 40 000 военни там. Засега американският президент само увери, че САЩ няма да се изтеглят напълно от Афганистан. Щом е така, изглежда Обама няма друг избор освен да забрави за провала на афганистанските президентски избори и да продължи да работи в сътрудничество със съюзника си Карзай, чиито позиции са доста отслабени. Обама може да упражни натиск върху Карзай да състави правителство на националното единство, за да разшири подкрепата си и същевременно да помогне за развиване на по-децентрализирана администрация в тази страна, която винаги е била мозайка от несвързани помежду си племена и региони.

Децентрализацията ще позволи на Запада да изпраща повече ресурси на регионалните лидери, вместо да ги съсредоточава в ръцете на Карзай и неговата клика. Всяка нова стратегия на САЩ за стабилизиране на Афганистан и за намаляване на подкрепата за талибаните зависи от политическо ръководство, което афганистанците да приемат като законно и от правителство, което да служи на интересите на народа си.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.