Свинският грип развихря истерия и параноя

Свинският грип в Украйна е лекарска лъжа,пиар и пране на пари,твърди "Украинская правда"

Снимка: вести.уа

Украинският президент Виктор Юшченко, премиерът Юлия Тимошенко и министърът на здравеопазването Васил Князевич са измислили епидемията от свински грип в страната, която всъщност е банална грипна епидемия както всяка година. Само за ден под този предлог правителството реши да похарчи няколко милиарда гривни, пише в. „Украинска правда“.

До петък Украйна живееше без епидемия. Министър Князевич обяви епидемията от свински грип, без да посочи никакви статистически данни, освен общия брой на заболелите от остри респираторни вирусни инфекции и грип. Новината бе развита от президента Юшченко, премиера Тимошенко и Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, се казва в материала.

Здравното ведомство и премиерът Тимошенко съобщили последователно за 2, 3, 11, 14 и 22 случая на свински грип. Това обаче не е епидемичен праг за страна като Украйна с 46-милионно население, изтъква вестникът. Министърът и първият му заместник „изсмукаха епидемията от свински грип от стерилния си медицински пръст. А премиерът и президентът ги подкрепиха“, твърди изданието.

„Всичко е заради парите или как да бъдат изхарчени 5,5 милиарда“ за борба със свинския грип, обобщава „Украинска правда“. Всекидневникът цитира Юлия Тимошенко, обявила, че са необходими разходи за лекарства, маски, медицинско оборудване, специални екипи и лаборатории. Съответно внесла в парламента и поправки в бюджета за 2009 г. Според премиера и президента на Украйна, средствата трябва да бъдат набавени чрез икономии от обслужването на вътрешния дълг. Правителството планираше тази година да отпусне за целта 10 милиарда гривни, но ще изхарчи де факто само 4,5 милиарда. Кабинетът получи пари от Международния валутен фонд, припомня изданието.

Тези пари липсват като такива и при всяко положение ще трябва да бъдат „напечатани“ от централната банка. Съответно бяха необходими твърде солидни причини, за да не може председателят на банката Володимир Стелмах да откаже на Тимошенко, изтъква „Украинска правда“. Здравното министерство, Юшченко, Тимошенко и други „се хвърлиха да си правят пиар“, а „новините работеха за създаването на информационен фон и тревога“, пише вестникът.

Епидемията от свински грип е измислена, но правителството в Украйна иска да похарчи под този предлог 5,5 милиарда гривни (799,7000 гривни са равни на 100 щатски долара според днешния курс на националната банка в Киев – б. р.). „Стотици милиони от Украйна ще потекат в най-скоро време“ към швейцарската компания „Ф. Хофман – Ла Рош“ за снабдяване с лекарството тамифлу, твърди всекидневникът.

Затова премиерът, президентът, шефът на Съвета за национална сигурност и естествено здравното министерство с всички средства стимулират темата за епидемия. Подкрепят ги множество най-различни хора – от международни чиновници и бизнесмени до обикновени хора, поддали се на психозата, пише „Украинска правда“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.