Италия против присъдата заради разпятия в училищата

Снимка: нурбилдер

Италианският министър-председател Силвио Берлускони определи постановлението на Европейския съд за правата на човека, призоваващо за премахване на разпятията в италианските училища, като абсурден опит да се отрекат християнските корени на Европа, съобщи Ройтерс. Рим реагира гневно на решението на съда в Страсбург, че разпятията по стените на класните стаи в Италия може да действат смущаващо на децата, които не са християни.

Това е едно от решенията, които често ни карат да се съмняваме в здравия разум на Европа, каза в телевизионно предаване Берлускони, като потвърди намерението на Италия да обжалва постановлението, след като правителството се запознае с него на седмичното заседание в петък. Той заяви, че в Италия има толкова много църкви, че човек почти навсякъде може да види християнски символи. Ватикана също изрази своето възмущение от постановлението, което беше почти единодушно осъдено от политиците в страната. Подкрепиха го само някои крайно леви и атеистични групи.

След забраната на разпятията в италианските училища, Европа ни оставя само тиквите за Хелоуин (Деня на Вси светии), възропта държавният секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне, цитиран от Франс прес. Европа на третото хилядолетие ни остави само тиквите от неотдавнашния празник, каза пред журналисти вторият човек във Ватикана. Денят на вси светии е обект на критики от Ватикана като нехристиянски празник.

„Тази Европа ни отнема най-скъпите символи. Можем само да съжаляваме за това решение и да се стремим с всички сили да съхраним знаците на нашата вяра и за вярващите, и за останалите“, добави кардиналът. Кардиналът, смятан за „дясна ръка“ на папата, одобри жалбата на италианското правителство срещу решението на съда в Страсбург. Ние не можем да влияем върху решенията на Европейския съд, но оценяваме жалбата на италианското правителство, каза кардинал Бертоне.

Италия бе осъдена за наличието на разпятия в класните стаи, което според съда нарушава правото на родителите да възпитават децата си според техните убеждения и правото на децата на свобода на религията. Тъжителката е италианската гражданка Солие Лауци, живееща в Абано Терме. Двете и деца, на 11 и 13 години, посещавали през 2001-2002 г. държавното училище в града, където всички класни стаи имали разпятие на стената.

Според г-жа Лауци присъствието на тези разпятия нарушавало принципа на светския характер на образованието. Тя осведомила училището за позицията си, като се позовала на решение на касационния съд, според което наличието на разпятия в изборните секции противоречи на принципа на светския характер на държавата.

През май 2002 г. директорката на училището решила да остави разпятията в класните стаи, а министерството на образованието по-късно издало директива с препоръки към всички директори на училища да процедират по същия начин. Пред Конституционния съд правителството настоява, че присъствието на разпятие е нещо естествено, тъй като то не е само религиозен символ, а също „знаме“ на единствената църква, назована в конституцията, символ на италианската държава.

Жалбата била отхвърлена последователно от всички съдебни инстанции с мотивите, че разпятието „символизира италианската история и култура, и следователно – италианската идентичност“ или че то е станало „една от светските ценности на конституцията на страната.“

Италианската министърка на образованието окачестви решението на съда в Страсбург като „идеологическо“. Присъствието на разпятието в класните стаи не означава принадлежност към католицизма, то е символ на нашата традиция, заяви Мариястела Джелмини, цитирана от агенция Анса. „Историята на Италия минава също през символи: с тяхното премахване се премахва част от самите нас. В нашата страна никой не иска да налага католическата религия“, увери министърката.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.