2012 – какво са знаели маите?

…Аз съм напълно убеден, че 24 декември 2012 г. ще бъде същият като 23-ти. Предполагам, че през тази нощ доста хора ще чакат края на света, още много други ще очакват дълбоки промени в съзнанието на хората, но всъщност няма да се случи нито едно от двете. Въпреки това има причини все повече хора да обръщат внимание на датата, на която свършва древният календар на маите, наречен Дълго броене. За маите този ден буквално означавал край на реалността, която познавали, и че след тази дата Вселената ще съществува под съвсем различна форма.

Изследователите на цивилизацията на маите твърдят, че древният народ не е имал представа за съществуването на галактиките и още по-малко за възможността Слънчевата система да премине точно на тази дата през самия център на галактичната равнина. Очевидно е обаче, че те са изчислявали правилно слънцестоенето въз основа на собствена математическа система, изпреварила времето си. Това е значително постижение и показва, че астрономическите познания на маите са били, най-малкото, изключително усъвършенствани. Европейската наука е изцяло основана на схващането,че културата ни е превъзхождаща във всяко отношение – в науката, познанията за природата, мъдростта, и далеч не така суеверна като древните култури. Независимо дали е така, този факт ни пречи да възприемем пълноценно изводите от древния начин на мислене, натрупване и използване на знания.

И нищо чудно Хосе Аргуелес (учен с индиански произход,чието гениално разкодиране на календара на маите породи настоящия интерес към 2012 г. ) да се окаже прав в твърдението си, че те са знаели за съществуването на галактиките и са били наясно с разположението на Земята. Не е толкова трудно да се приеме идеята, че маите може би са имали познания за Космоса. Все пак най-близката галактика до Млечния път, Андромеда, може да бъде видяна (от човек със силно зрение) като диск, обрамчен от малки звезди. Знам този любопитен факт от астроном аматьор, който се радваше на такова зрение и можеше да види дори луните на Юпитер с невъоръжено око. Ако атмосферата беше значително по-чиста и нощите по-тъмни, както по времето на маите, лесно бихме могли да разберем защо тяхната информация за небето е била удивително точна въпреки липсата на телескопи. Те се интересували силно от него и са го наблюдавали с извънредно голямо внимание, записвайки наблюденията си в продължение на стотици години.

Kакто и други древни цивилизации, маите също са разбирали важността на прецесията на равноденствията – бавното ретроградно движение на земния Северен полюс, който описва въображаем кръг в небето. Твърдя това с увереност, тъй като прецесията се отчита в Зодиака, а той е поне на 2000 години. Податки за нея има и във вавилонските и шумерските летописи, които са доста по-стари, както и в изображения, датиращи от каменната ера, от които става ясно, че съзвездието Телец е познато на хората отпреди повече от 10 000 години. Маите със сигурност са били запознати с прецесията. Съществува нещо изключително странно в Зодиака, което подсказало на определени хора в миналото да го наблюдават и използват като модел за изграждането на по-висш план за съществуването на човечеството и по някакъв изключителен начин да символизира тяхното познание за мястото им в този план. Последните три знака от зодиака, през които е преминал Северният полюс, са във възходящ ред – Телец, Овен и Риби, а в момента сме в процес на преход към четвъртия – Водолей.

Удивителни са доказателствата, че древните цивилизации в Европа са били доста добре запознати с положението на Земята в Зодиака по тяхно време. Преди 4000–6000 години, по време на Ерата на Телеца, в Средиземноморския свят е съществувал повсеместно култ към бика, повлиял изкуството на критската и микенската цивилизация. Следите от знаменития танц с бикове, изобразен по стените на дворцовия комплекс Кносос на остров Крит, откриваме днес в борбите с бикове, така популярни в Испания. Следващата ера – тази на Овена, започва преди около 4000 години. Неин символ е Старият завет, в който овенът се споменава седемдесет и два пъти − повече от всяко друго животно.

Ерата на Риби започва в началото на християнската епоха и затова не е изненада, че Христос привлякъл на своя страна рибарите, които се превърнали в първите разпространители на неговото евангелие на промените, а по-късно останал в поезията и легендите като Краля на рибарите. Най-ранният, използван широко и днес, християнски символ е рибата. Всичко това ни подсказва, че древните хора зачитали своето положение според Зодиака и може би са разбирали по-задълбочено известната доктрина на митичния основоположник на алхимията Хермес Трисмегист: „Каквото на небето, това и на земята“. Оказва се и едва ли е случайно, че 2012 г. попада в периода на преход от Риби към Водолей.

Разбира се, ние сме изгубили знанията, благодарение на които древните са изграждали света си въз основа на значението на зодиакалните знаци. Става ясно обаче, че реалността, в която живеем, не е обхваната от нашето невежество и високомерие, така че ще се окажем подвластни на прехода между знаците на Зодиака независимо дали това ни харесва… Също както Ерата на Рибите приключва и започва Ерата на Водолея, ние сме изправени пред критична точка в еволюцията си. Земята не може повече да ни поддържа. Трябва да се променим или да загинем… При всички положения ще изпитаме сътресенията на етапа, в който Земята, нашата„вода“, няма да може повече да ни поддържа. И това няма да се случи някога в неясното бъдеще. То предстои съвсем скоро и процесът вече е започнал. Аз лично мога да предскажа една промяна до 2012 г. : Дотогава всяко човешко същество на планетата ще се увери, че „водата се излива“, или с други думи, че околната среда, която вярно ни е изхранвала през всичките тези години, е на път да се изчерпи.

През януари 2008 г. Министерството на земеделието на САЩ обяви, че се очаква американските резерви от зърно да намалеят още повече, а цените, които се покачват вече от около година, най-вероятно ще се удвоят до 2009 г. Те никога няма да възстановят предишните си нива, а около 2012 г. (ако не и по-скоро) на много места, където в момента няма проблеми с изхранването, ще страдат от недостиг на храна. Климатът също се променя и съществуват доказателства, че това е следствие от все по-голямата концентрация на парникови газове в атмосферата. Освен това мощното и безпрецедентно топене на ледовете около Гренландия и ледената шапка на Северния полюс предизвиква сладководен приток в Северния Атлантически океан, което неизбежно ще унищожи северното атлантическо течение. Последствията от неговото отслабване вече се наблюдаваха в т. нар. „година без лято“ на Британските острови през 2007 г. и изключително студената зима по цялото земно кълбо през 2007–2008 г. От НАСА обявиха, че следващият слънчев максимум, който ще достигне пика си през 2011–2012 г., най-вероятно ще бъде сред най-силните в историята и ще окаже сериозни последици върху планетата и климата.

От икономическа гледна точка над човечеството е надвиснал Мечът на Дамокъл, тъй като метеорологичните промени пречат на установените правила на търговия, по-специално търговията с храни. Междувременно има все повече доказателства, че петролните полета на Кувейт и Саудитска Арабия реализират максималния си добив в период, когато Индия и Китай предизвикват ново огромно търсене на петрол. Като добавим и нестабилността в страните, произвеждащи ядрени оръжия, която е предпоставка тези оръжия да попаднат в ръцете на терористите и да доведат до пълен обрат в разпределението на силите по света, ако се разположат във важни градове. Без съмнение в периода на преход от Риби към Водолей светът преживява дълбоки промени, които са в съзвучие със значението, придавано на преминаването между тези два знака, а маите са отбелязали края на ерата на съвсем точно място. Не само техният календар, но и заобикалящият ни свят ни показва, че тази ера наистина отива към края си.

След като престанем да отричаме тези факти – което е същността на настоящия етап – ще настъпи объркване, след това удивление, после насилие и най-накрая ще приемем онова, което не може да се промени. Засега все още се надяваме, че някаква промяна в начина ни на живот, например полагане на повече грижи за околната среда, ще спаси положението. Но ситуацията вече е извън контрол. Само преди година учените убедено прогнозираха, че на Северния полюс е възможно да има лято без лед чак през 2050 г. Но сега това изглежда неизбежно да се случи в следващите няколко години и всъщност е напълно възможно първото лято без лед да бъде точно през 2012 г. Според Националния метеорологичен център през 2007 г. нивото на леда в Северно море е спаднало драстично. Площ с размерите на Флорида се е разтопила само за няколко дни. Последиците от изливането на цялото това количество сладководна вода в северната част на Атлантическия океан са същите както при разтапянето на езерото Агасис преди 8000 години. Сладководният приток е спрял течението Гълфстрийм и през следващите няколко години средните температури са се понижили с 14 градуса по Фаренхайт. Необходими са били повече от сто години, за да се нормализира течението Гълфстрийм. Подобен спад в температурите сега, а изглежда той вече е налице, ще скъси значително сезона за отглеждане на посевите в районите,които в момента представляват житницата на света – САЩ, Канада и Украйна.

Не е ясно дали надеждата за нова ера, която ще донесе магическа промяна за човечеството на 23. 12. 2012 г. , ще се оправдае. Идеята, че светът буквално ще свърши на този ден, изглежда доста преувеличена. Каквото и да се случи обаче, наистина се намираме в епоха на трансформации. Тя ще доведе до фундаментални промени в живота на хората и обществото. По този въпрос няма спор. Жребият е хвърлен. Тогава и още нещо е истина: Някъде в далечното минало, отвъд мъглите на историята, някой е създал огромна времева скала, измервана по различен начин от календара на маите и от Зодиака, но водеща до същите заключения. Този период ще донесе големи промени. Които и да са били маите, техните познания и умения са погребани в дълбините на забвението, но постиженията им са известни. Ще ги откриете в архивите. Преди векове един народ е прозрял толкова дълбоко същността на времето, че успял да изчисли датите за хиляди години напред и да създаде календар, който предсказва бъдещи събития. . . И по всичко личи, че изчисленията му са точни.

*Уитли Стрийбър e автор на „2012. Война за душите“, „Назряващата глобална буря“ (книгата, по която е създаден филмът „След утрешния ден“) и много други.

Из предговора към „2013. Краят на дните или ново начало?“ от Мари Д. Джоунс, подготвена от издателство AMG Publishing.

Виж повече в блога Книжен ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.