Свински грип. Кога да търсим лекар?

Както съобщиха световните агенции, Украйна е сред най-силно засегнатите страни от новата грипна епидемия. Затова предлагаме съветите на известния украински педиатър Евгений O. Комаровский от неговия блог. Продължение. Виж Свински грип. Кашляйте в лакътя и без паника

Лечението

Д-р Евгений Комаровский. Снимка: личен сайт

Единственото лекарство, способно да унищожи вируса на грипа, e озелтамивир с търговско наименование Tamiflu. Теоретично съществува още един лекарствен продукт (Zanamivir), но той се използва само инхалационно, а възможността да го видите в нашата страна е малка. Tamiflu действително разрушава вируса, като блокира протеина невраминидаза (онова N от името H1N1).

Tamiflu не трябва да се гълта от всеки при всяко кихане. Това не е евтино, има много странични ефекти, а и няма смисъл. Tamiflu се използва, когато заболяването протича тежко (признаците на тежка респираторна вирусна инфекция лекарите ги знаят), или когато дори леко се разболее човек от рискова група – възрастни хора, астматици, диабетици (кои влизат в рисковите групи, лекарите също така знаят). Основно: ако е необходимо Tamiflu, тогава е необходимо като минимум и наблюдение от лекар, а като правило – хоспитализация.

Внимание! Към абсолютното, огромното мнозинство от тези, които четат тези редове, лечението с антивирусни средства няма никакво отношение. За мнозинството хора грипът е леко заболяване.

Лечението на острите респираторни вирусни инфекции като цяло и на грипа в частност – не се състои в гълтане на хапчета! То се състои в създаването на такива условия, че организмът да се справи лесно с вируса.

Правила за лечение

1. Болният да е топло облечен, но в стаята да е прохладно и влажно. Температура около 20°С, влажност 50-70%. Мийте пода, овлажнявайте, проветрявайте.

2. Категорично да не се принуждава да яде. Ако поиска (ако има желание) – нещо леко, с въглехидрати, течно.

3. Да пие (да се накара да пие). Да пие (да се накара да пие). Да пие (да се накара да пие)!

Температурата на течността да е равна на температурата на тялото. Да пие много. Компоти, плодови напитки, чай (в чая нарязана на ситно ябълка), отвара от стафиди, сушени кайсии. Ако детето подбира – това ще го пия, това не – нека пие каквото и да е, само да пие. Идеални за пиене са готовите разтвори за перорална рехидратация, които се продават в аптеките.

4. В носа да се поставя често солен разтвор.

5. Всички „отвличащи процедури“ (вендузи, синапени лапи, краката във вряла вода, т.н.) – са класически родителски садизъм и отново психотерапия (нещо трябва да се прави).

6. Ако сте решили да се борите с високата температура – само парацетамол или ибупрофен. Категорично да не се дава аспирин. Основният проблем е, че топлите дрехи, овлажняването, проветряването, да не се тъпче храна и да се дават напитки – у нас не се смятат за „лечение“, а за „лечение“ се смята да се изпрати таткото до аптеката …

7. При поражения на горните дихателни пътища (носа, гърлото, ларинкса), средства за откашляне не са необходими – те само ще засилят кашлицата. Пораженията на долните дихателни пътища (бронхит, пневмония) нямат никакво отношение към самолечението. Ето защо, никакви „муколитини“ и др.

8. Противоалергичните лекарства нямат никакво отношение към лечението на острите респираторни вирусни инфекции.

9. Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици. Антибиотиците не намаляват, а увеличават риска от усложнения.

10. Всички интерферони за местна употреба са лекарства с недоказана ефективност или „лекарства“ с доказана неефективност.

11. Хомеопатията не е билколечение, а лечение със заредена вода. Безопасна. Психотерапия (нещо трябва да се прави).

Кога се нуждаете от лекар

Винаги! Но това е нереалистично. Следователно, изброяваме ситуациите, при които трябва лекар задължително:
– Липса на подобрение на четвъртия ден от заболяването;
– Повишена телесна температура на седмия ден от заболяването;
– Влошаване след подобрение;
– Изразена тежест на състоянието при умерени симптоми на остра респираторна вирусна инфекция;
– Поява отделно или в комбинация на: побледняване на кожата, жажда, задух, силна болка, гнойни секрети;
– Засилване на кашлицата, намаляване на продуктивността й; дълбокото вдишване води до пристъп на кашлица;
– При повишаване на температурата не помагат или помагат само за кратко парацетамолът и ибупрофенът.

Лекарят е необходим задължително и спешно при:
– Загуба на съзнание;
– Конвулсии;
– Признаци на респираторен дистрес (затруднено дишане, задух, чувство за липса на въздух);
– Силна болка където и да е;
– Дори умерена болка в гърлото без хрема;
– Дори и умерено главоболие в комбинация с повръщане;
– Подуване на врата;
– Обрив, който не изчезва при натискане;
– Телесна температура над 39°С, която не започва да намалява в рамките на 30 минути след прилагане на противотемпературни средства;
– Всяко увеличаване на телесната температура в комбинация с втрисане и бледа кожа.

Всичко, написано по-горе, е информация, която теоретично трябва да се знае от всеки лекар, и която лекарите трябва да съобщават. На практика се случва нещо съвсем различно, така че всичко, което ще говоря нататък, е чиста публицистика и емоции. Ако сте майка – вече знаете всичко, което трябва да знаете за грипа на първо време.

Най-настойчивият съвет, който дават на хората всички е: не се занимавайте със самолечение, при първите симптоми се свържете с вашия лекар. Освен това, всички тържествено уверяват: ако се обадите навреме, непременно ще ви спасим. Не знаем какво причинява пневмонията, но ако навреме се обърнете за помощ – лекарите знаят какво да правят. От всички тези изявления обикновените хора остават с впечатлението, че на лекарите са им известни някакви тайни лекарства, които могат да помогнат при острите респираторни вирусни инфекции.

Ами ето, аз съм лекар, който се занимава с лечение на остри респираторни вирусни инфекции почти тридесет години. При мен идва пациент на първия ден от заболяването (т.е. навреме) и казва – помагайте! Какво ще му отговоря? Ами, всичко, което е написано по-горе: овлажнявайте, проветрявайте, не хранете, давайте течности, няма нужда от лекарства. И той ще ми повярва.

А какво да прави лекарят, от когото всички искат златното хапче? Който знае, че за десет ненужни лекарства ще му кажат благодаря, а за инструкцията за правилата за адекватна помощ ще го обвинят в невнимание: какъв е тоя лекар, който не предписва лекарства!

До какво ще доведе при днешната ситуация масовото търсене на медицинска помощ:
– До сополиви опашки в клиниките;
– До огромен брой повиквания по домовете, когато измъченият лекар или ще изпраща в болница, или ще предписва срамни лекарства, както и ще разнася инфекцията от един пациент на друг;
– До масово и ненужно предписване на антибиотици, сиропи за кашлица, и други средства за радост на фармацевтите и шарлатаните в медицината;
– До опашки в аптеките, защото от лекаря можете да отидете само в аптеката;
– До необосновани хоспитализации, болнични пневмонии;
– До това, че сред масата леки случаи, лекарите може да пропуснат някой тежък.

Съвет за властите: не призовавайте при всяко кихане да се тича на лекар. Оставете лекарите да кажат на хората елементарните неща, какво да правят и кога наистина е необходим лекар.

Равносметка

Ако се съпостави броят на заболелите (и се умножи по две, тъй като към лекар се обръщат в най-добрия случай половината) с броя на смъртните случаи, това потвърждава факта, че в Украйна няма никакво особено тежко вирусно заболяване. Според данните от сутринта на 2 ноември официално има 200 хиляди болни, починали са 60. Смъртността е по-ниска от обичайното при грип.

Пневмонията е главна причина за смърт при хората от всички страни и във всички времена. Пневмонията усложнява протичането на повечето болести и травми. Ако медиите съобщават масово за всяка смърт от пневмония – няма да излезе нищо добро, меко казано. Никак не ни провървя, че всичко съвпадна: криза, избори, есен, грип.

Но трябва твърдо да научим и да разберем: хремата, кашлицата, температурата – това е остра респираторна вирусна инфекция. Най-често срещаното и леко заболяване. Изисква спокойствие и съвсем конкретни, елементарни действия, съвсем достъпни за хора с всякаква степен на материално благосъстояние.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.