Какъв президент е нужен на ЕС?

Жак Делор. Снимка: еуспирит

Валери Жискар д’Естен призова Европа да намери своя Джордж Вашингтон, който да заеме поста на постоянен председател на Европейския съвет. Номинацията за този пост ще бъде достойният финал на продължилите близо 20 години институционални дебати в съюза и ще бъде сигнал за влизането в сила на Лисабонския договор.

От известно време сред лидерите на ЕС се водят доста оживени разговори за евентуалните кандидати за поста. Соченият за фаворит доскоро Тони Блеър вече няма шансове може би поради основателни причини. Човекът, който подкрепи войната в Ирак, се показа европеец на думи, но доста рядко и на дела. Той така и не вкара Великобритания в еврозоната и умножи препятствията пред европейската интеграция. Сега белгийският премиер Херман ван Ромпуй е сочен за фаворит. Споменава се често и името на неговия холандски колега Ян Петер Балкененде.

Но нищо не е предизвестено в битката за този пост. Ясно е само, че един посредствен избор ще бъде катастрофален сигнал след преизбирането начело на Европейската комисия на Жозе Барозу, който през първия си мандат прояви толкова малко въображение.

Но вместо европейците да търсят своя Джордж Вашингтон, те по-скоро трябва да си спомнят за последния европейски политик, който даде тласък на Европа. Това се случи през 1984 г. и този политик беше Жак Делор. Министърът на финансите на Франсоа Митеран безспорно беше вложил цялата си душа в европейската идея. Той беше човекът на наболелите въпроси, на преговорите, но и на въображението. Той се ползваше с доверието на големи лидери като Франсоа Митеран, Хелмут Кол и дори на Маргарет Тачър и съумя да постигне напредък в европейската интеграция.

Точно такъв човек сега ЕС трябва да намери за поста президент на Европейския съвет, дори той да е извън елитния клуб на европейските премиери. Последните вдъхват доверие и внушават спокойствие у европейските лидери, но често пъти ги избират, защото не засенчват колегите си. Президентът на Европейския съвет обаче няма да има за задача да се хареса на населението, а да преговаря в интерес на Европа по време на международните срещи и да принуди 27-те да проявят повече дързост.

Подобен избор води към големите международни преговарящи като бившия еврокомисар по конкуренцията, италианеца Марио Монти или бившия губернатор на Хонконг, британеца Крис Патън. Франция също разполага с богата палитра от кандидати, отличаващи се с подобни качества, като Доминик Строс-Кан, генералния директор на Международния валутен фонд, Жан-Клод Трише, президента на Европейската централна банка, и преди всичко Паскал Лами, бившия заместник на Жак Делор и генерален директор на Световната търговска организация. Но несъмнено тези кандидати имат прекалено независим дух, който не е много по вкуса на настоящите европейски лидери.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.