Прелом в Гърция – имигрантите ще получат избирателни права

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

Хиляди имигранти в Гърция ще се сдобият с права да гласуват и да бъдат избирани на следващите избори за местни органи на властта.Те ще получат и право на гражданство, съгласно предвидените от правителството промени в законодателството и имиграционната политика. Пребиваващите в Гърция чужденци от години настояват за такива права, които най-сетне ще бъдат удовлетворени в следващите месеци.Това обяви премиерът Георгиос Папандреу на третия световен форум за миграция и развитие в Атина, като потвърди, че неговият кабинет ще реализира предизборните обещания, дадени от управляващата социалистическа партия ПАСОК.

Спирайки се на въпроса за по-активното участие на имигрантите в политическия живот на страната, Папандреу ясно посочи, че това ще бъде постигнато, като се предостави възможност на така нареченото второ поколение имигранти да получи гражданство, а на дълго пребивавалите в страната да бъде осигурено право да участват в изборите за местни органи на властта, което по думите му е „изискване и на Европейския съюз“. Според правителствени източници управляващите социалисти смятат първо да прокарат промяна в законодателството, която да осигури право на имигрантите да гласуват, така че те да могат да го упражнят на общинските избори през 2010 г.

Целта е в началото на годината тази законодателна промяна да бъде гласувана, за да може общините да изготвят избирателните списъци. Следващата стъпка на кабинета ще бъде свързана с разпоредбите за предоставяне на гражданство на имигрантите. Със сигурност може да се каже, че гръцко гражданство ще бъде давано на родените в Гърция деца на имигранти, а такова вероятно ще се предоставя и на имигрантски деца, дошли като малки в страната и следвали в гръцки учебни заведения.

Освен осигуряването на права на законно пребиваващите имигранти, премиерът Папандреу повтори, че целта на правителството е да реши и проблема с нелегалната имиграция. Той посочи, че това трябва да стане чрез политика, насочена към интегриране и приобщаване на имигрантите към обществото, чрез по-ефикасно охраняване на границите и чрез преформулиране на отношенията със страните, от които идват имигрантите.

Вътрешният министър Янис Рагусис заяви, че правителството е решено да се бори с трафика на хора и с всички престъпни канали. За целта се предвижда да бъде създаден координационен център, за да бъдат съгласувани действията на различните ведомства във връзка с имиграционния проблем. По данни от печата в Гърция живеят над един милион имигранти, като близо 500 000 от тях са с редовен статут. В страната има и над 250 хиляди българи.

Гърция се обявява за обща имиграционна политика на ЕС. „Можем да имаме мечти за бъдещето“, казват пребиваващата в страната Стефания. Мисля да следвам в Гърция, радостна съм и съм обнадеждена от решението за предоставяне на гражданство. „Живея от 27 години в Гърция. Тук съм родена, тук тръгнах на училище, тук родих дете. Друго отечество нямам, защото Гърция е моята родина. Но страната ми ме задължава на всеки три месеца да стоя на нескончаеми опашки, за да получа разрешително за престой, сякаш съм чужденка. Искам аз и детето ми да продължим да живеем в Гърция“, казва Рабаб, като пояснява, че властите в страната я третират като законно пребиваваща, когато си плаща данъците, а иначе я смятат за нелегална.

„Чувствам се като в затвор, дойдох на 13 години в Гърция от Саудитска Арабия, ходих на училище тук. Въпреки че живея от 20 години и си плащам данъците, аз съм чужденец в Гърция…Тази година получих разрешително за престой със закъснение от седем месеца поради натовареност на службите, занимаващи се с тези документи“, казва друг имигрант.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.