Путин с танкове ли ще продава руското кино на Запад?

Навремето Ленин казал: “За нас най-важното изкуство е киното”. В едно изречение става ясно, че има важно изкуство и не толкова важни. И че изкуството има пропагандни цели.

След него Сталин казал, че киното е най-масовото изкуство. Голяма мъдрост. Развил идеята на Ленин.

Но, ето че тия дни сегашният вожд на Русия Путин също се изказа за киното. Според него сега най-важната задача на руското кино е да завладее чуждестранната аудитория, защото, въпреки че „ние притежаваме най-богатото кинематографично наследство, нашите филми традиционно получават престижни награди на международните фестивали, но нямат достатъчно тежест в другите страни.“ Въпреки държавното подпомагане, руските филми не били популярни в чужбина.

Дааа. Заслужава си да се помисли за традициите в руската държава по отношение на киното.

И как така американските филми без държавно подпомагане са достатъчно популярни в чужбина?

Във форумите в Интернет под тази новина за вожда на Русия се изсипаха куп подигравки. Ето няколко:

Ами да прати няколко танкови бригади в подкрепа на руското кино, че иначе не виждам как ще стане.”

“ТРЯБВА е ключовата дума. Иначе стронций, литий, Литвиненко…”

“Трудно, тавариш Путин, трудно. Единственото, което ще завладее външните пазари са руските проститутки. Там и качеството е високо и цените са поносими.”

“И по канче самогон за всеки зрител, че да може да издържи до края на филма.

Навремето в България имаше лаф – “Хубав ли е филмът или руски?” Руското кино беше известно с мъчителни военни филми и протяжни драми от бита на комунизма. Соцреализъм отвсякъде. На фона на тая скука се появиха Тарковски, Шукшин, Климов, Кончаловски, Михалков. Но и техните продукти на Запад нещо не бяха много продаваеми.

И сегашното руско кино продължава да е такова. Руските комедии (като “Особености на руския национален лов” и др.) са неразбираеми за света, който не е руснак не знае на кое да се смее. Това че у нас разбират и се смеят е поради доброто познаване на социалистическо-съветските проблеми. Но това е цяла отделна тема.

Кой иска да гледа сегашните руски екшъни с новобогаташи, убийства, проститутки, пиянства? На кого са близки като бит и душевност? Няма как да стане да се продават на Запад. Като че ли има нещо затворено и провинциално в руското кино (както и в българското, между другото). В чужбина на него гледат като на екзотика, нещо различно, шик някакъв.

Затова САЩ ще печелят милиарди от кино, а Русия ще налива във филми.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.