Саркози се захваща със Северна Корея

Монтаж: лобофейк

Никола Саркози отново нагазва в международната дипломация. След като си опита късмета с близкоизточния мирен процес, повиши ролята на Франция относно ядрената програма на Иран и протегна ръка на Куба, той се захваща с нов проблем, за който открай време се смята, че решаването му е работа на Вашингтон – Северна Корея.

С изпращането на специална мисия в Пхенян другата седмица френският президент иска да внесе нови идеи за изход от задънената улица. Една от тях, както каза в интервю пратеникът на Саркози Жак Ланг, е евентуална европейска помощ за Северна Корея в замяна на ядрени гаранции. „Няма да има забранени въпроси“ на предстоящите разговори със севернокорейски представители, каза Ланг, който нарече себе си „войник на мира“.

Официалната цел на неговото посещение е да сондира почвата за установяване на дипломатически отношения между двете държави. Като част от мисията си обаче Ланг води консултации с всичките шест правителства, ангажирани в преговорите за разоръжаване на Северна Корея, и е ясно, че истинската цел е да се направи опит, макар и с минимален шанс за успех, за постигане на пробив в ядрения спор. „Ще обсъдим всички проблеми, разбира се и ядрения въпрос. Радвам се, че ще мога да изпълня тази мисия за моята страна, за Европа и за мира“, каза Ланг.

Мисията е още по-спешна след като тази седмица Северна Корея вдигна мизата с твърдението, че е приключила преработката на хиляди пръти отработено ядрено гориво за извличането на плутоний, за да увеличи ядрения си арсенал, очевидно опитвайки се да накара САЩ да склонят на преки преговори. Изборът на Ланг, бивш министър на културата, за тази мисия изглежда необичаен. Въпреки това левите му политически убеждения (той е виден социалист от години, въпреки че е работил по проекти за консерватора Саркози) в известен смисъл го правят по-подходящ за мисия в комунистическата държава.

Критиците се съмняват дали има достатъчна квалификация. Според анализаторите обаче неговата липса на опит в сферата на неразпространението на ядрените оръжия не е голям недостатък, понеже задачата му е да сондира мненията на дипломатите, а техническите подробности може да остави на френските правителствени експерти.
Енергичният и красноречив 70-годишен политик никога не е бил в Пхенян и е най-известен с активната си подкрепа за френския театър и изкуства. В новата си мисия той се води предимно от „интуитивното усещане“, според собствения му израз, че промени назряват в бедната изолирана страна, често наричана нация-отшелник.
„Имам чувството, че нещата може да се пораздвижат“, каза той.

Последната година беше пълна с обрати в шестстранните преговори за прекратяване на ядрената оръжейна програма на Северна Корея, в които ичастват двете Кореи, САЩ, Япония, Китай и Русия. Само за няколко месеца от април досега Северна Корея изстреля ракета с голям обсег, извърши подземен ядрен опит и се отказа от преговорите за разоръжаване, с което си навлече международно осъждане и санкции от ООН. Неотдавна севернокорейският лидер Ким Чен-ир предложи да се върне на преговорите, ако САЩ се съгласят на двустранни разговори, а изявлението от тази седмица изглежда целеше да пришпори Вашингтон.

Освен официално заявената цел да бъде постигнат напредък по въпроса за дипломатическите отношения, Франция се надява и да повиши дипломатическия си авторитет, като отбележи върху глобуса още една точка, където се усеща френското влияние. Франция, неопетнена от кръв, пролята през Корейската война, се надява да бъде възприета като неутрален и достоен за доверие играч.

„Много се радвам, че Франция се завръща в този регион. Няма причина нашата страна да отсъства напълно от него“, каза Ланг. Той призна, че първоначално мисията е била приета предпазливо в някои столици, но настоя, че Франция не се навлиза нито в американска, нито в нечия друга територия. „Всички ние действаме в една посока, макар подходът ни невинаги да е еднакъв“, подчерта той. Американското правителство запази публично мълчание за мисията на Ланг. В края на миналия месец той се срещна във Вашингтон със заместник-държавния секретар Джеймс Стайнбърг и със специалния американски представител на шестстранните преговори Сон Ким. Държавният департамент не коментира срещите.

Руски дипломат в Париж заяви, че френската инициатива е добре дошла, стига да не попречи на шестстранните преговори. Той добави, че Ланг е събрал посланиците на участващите страни, за да даде разяснения за мисията, преди Саркози да я обяви публично. Дипломатът пожела да запази анонимност, тъй като срещата имала частен характер. „Това е мисия, в която ние ще слушаме“, заяви Ланг. Той не разкри подробности за предложенията, които ще занесе в Пхенян в понеделник, освен че всички опции остават остават открити, включително евентуална помощ от Европа.

Предишните дипломатически набези на Саркози в традиционна американска територия са постигнали смесени резултати. Твърдият му подход към Иран му помогна да си спечели благосклонността на администрацията на Буш, но предизвика доста озадачено повдигнати вежди в администрацията на Обама, която търси диалог с Техеран. Саркози използва личните си връзки с близкоизточни лидери, опитвайки се да прекрати израелската офанзива в ивицата Газа, докато покрай предаването на президентската власт американците останаха на заден план. През февруари той изпрати Ланг на специална мисия в Куба, след като Обама започна да говори за подаване на ръка към Хавана. Въпреки че според Ланг оттогава френско-кубинските отношения са се „затоплили“, съществени промени в политиката няма.

Посещението на Ланг в Пхенян в понеделник отбелязва второто френско-севернокорейско сближаване напоследък след дългите години на замразени отношения. Миналия месец Франция бе домакин на севернокорейския национален отбор по футбол, чието гостуване, организирано от френски спонсор, доведе до севернокорейските призиви за дипломатически отношения с Париж. Запитан защо Саркози е избрал този момент за севернокорейската му мисия, Ланг отхвърли всяко предположение, че целта е била да се заобиколят САЩ, като заяви, че френската инициатива е трябвало да бъде осъществена отдавна. „А защо не вчера?“, запита той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.