Дейвид Милибанд Мозъка – изгряващата звезда на лейбъристите

Дейвид Милибанд. Снимка: личен сайт

Почти младеж, ужасно умен, с усмивка на победител и с наскоро открит родственик от Русия – това са някои от характеристиките, които отличават Дейвид Милибанд от повечето политици. Наричан с прякора Мозъка, 44-годишното момче чудо на „новите лейбъристи“, се издигна от съветник по политическите въпроси в правителството на бившия премиер Тони Блеър до министър на външните работи и вероятно ще е следващият лидер на партията.

Политик с дар слово, Милибанд успешно напредна от „върл блеърист“ до своя висш пост в правителството на Гордън Браун, оцелявайки при съперничеството Блеър-Браун, като се превърна в незаменим партиец. Той често е сочен за приемник на Браун и наистина многократно е в основата на опити да бъде отстранен от власт лидерът, който не се слави с особен късмет, но се измъква от различните интриги без видими щети. Сега, когато партията се е примирила да следва непопулярния Браун до следващите парламентарни избори в средата на 2010 г. – както и със загубата им, – името на Милибанд се свързва с поста външен министър на ЕС, който ще се създаде с Договора от Лисабон.

Когато бе попитан за амбициите си в интервю на Би Би Си, той отговори: „Не съм кандидат. Не съм свободен.“ Браун даде да се разбере, че Великобритания ще продължи да се нуждае от способностите на Милибанд – и дори още повече, ако лейбъристите се върнат на местата на опозицията следващата година. От друга страна, дипломати смятат, че отговорен пост в Брюксел няма непременно да спре Милибанд от подновяване на кариерата в Лейбъристката партия, след като се върне – по примера на Питър Менделсън, друг преуспял лейбърист, завърнал се от Брюксел.

Милибанд, който описва себе си като „семеен човек“, е осиновил двете момчета, Айзък Джеймс и Джейкъб, на съпругата си Луис, която е родена в САЩ и е цигуларка в Лондонския симфоничен оркестър. И двамата са запалени бегачи и често участват в благотворителни спортни прояви. За да присъства на раждането на Джейкъб, Милибанд отменил срещите си със саудитски лидери по време на държавно посещение на крал Абдула преди две години. В един от малкото коментари за личния си живот Милибанд сподели пред „Рийдърс дайджест“ през 2008 г. за осиновяванията: „Разбира се, хората се чудят: кръвта вода не става, нали? Но аз бих се хвърлил под някой движещ се влак за тези деца.“

Той се изказа също толкова трогателно и по-рано през тази година за посещението си на семейния гроб в еврейското гробище във Варшава, където благодари на поляците, че са спасили живота на майка му, когато я приютяват от нацистите. Майката на Милибанд, Марион Козак, е еврейка от Ченстохова, град в южна Полша. През 1940 г. тя идва във Великобритания през Белгия заедно със съпруга си, марксисткия теоретик Ралф Милибанд, който умира през 1994 г. Семейството е загубило 80 процента от роднините си по време на Холокоста, много от които в лагера на смъртта Аушвиц. „Аз съм щастливец, защото поколението на родителите ми се е сблъскало с фашизма, а не аз“, каза Милибанд по време на визитата си в Полша.

Дейвид Райт Милибанд е роден в Лондон на 15 юли 1965 г. и учи в общообразователното училище Хавърсток в северен Лондон. Той завършва философия, политика и икономика в колежа Корпус Кристи на Оксфорд и получава образователна степен по политически науки в Масачузетския технологичен институт (МТИ) през 1990 г., където е бил стипендиант на фондацията „Кенеди“. Милибанд, който като дете искал да стане кондуктор в автобус, за пръв път бе избран за депутат през 2001 г. и заемаше няколко различни поста в правителството, преди да стане министър на външните работи през 2007 г.

Неговият по-малък брат, Ед Милибанд, е държавен министър по въпросите на климатичните промени. На отделни посещения в Русия двамата братя се срещат на чай и сладкиши със София Милибанд, 87-годишна тяхна прапрабаба, която се обадила на Ед по време на радиопредаване с негово участие, докато той беше в Москва по-рано тази година. След като установила, че пра-прадядото на Милибанд е брат на нейния дядо, София казала: „Имат усмивката на Милибанд. Така че веднага разбрах, че са от нашия род.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.