Диаманти, бентлита, евреи и пророчици с леви имена

Милена Фучеджиева. Рисунка: Валентин Ангелов

В интервю за сп. „Ева“ Даниела Арнаут – красиво, симпатично, умно и много откровено момиче – споменава, че българките не се дърпат достатъчно и, че в България се пие повече отколкото трябва.

Германска писателка от български произход злостно оплюва България в новия си роман (виж тук). Авторката се казва Сибила Левичарова (б. р. – Сибиле Левичароф – виж за нея) името й може да се тълкува като Пророчица с леви убеждения . На България много й се събра. Ние сме си свикнали да се мразим взаимно и вътрешно, но сега взеха да ни плюят и мразят и отвън. Това вероятно е абсолютна случайност и всякаква прилика с действителни лица и случки е плод на болна фантазия.

Криза. Бизнесът е в мъртва точка, всеки ден фалират компании, хора остават на улицата. Няма шега. За тези които не знаят – работя за една от най-реномираните бижутерски фирми в света и в момента сме в частичен банкрут. Въпреки че сме на „Родео Драйв“ (б. р. – представителен булевард в Лос Анджелис), въпреки че „Дейвид Уеб“ съществува от 60 години (б. р. – бижутерска фирма), и въпреки че клиентите ни са представители на най-едрия бизнес. Доста от тях са в списъка на Форбс с най-богатите хора в света. Обаче никой не купува.

Такъв е трендът в момента. И докато мине, с нас сигурно ще е приключено. Междувременно обаче, „Кристис“ продаде на аукцион един диамант, който съм държала многократно в българските си пост-комунистически ръце. Собственичката му, Лий Аненбърг, е повод за отделен разказ, затова сега ще разкажа само за конкретното събитие.

Като една от най-богатите и благотворителни дами в света, преди 2 години тя ни поръча да й намерим особено важен и впечатляващ диамант за рождения й ден. Навършваше 89 години и се съревноваваше с доведената й от покойния Уолтър Аненбърг дъщеря, която току що си беше купила друг чудесен диамант от нас. Разбира се, диамантът на старата госпожа трябваше да бъде по-голям и по-скъп. На сцената се появи чаровният Зури, собственик на най-известната компания за диаманти в Америка. Зури е мъж, който не можеш да не забележиш дори и само по това, че кара сребърното си „Бентли“ по „Родео Драйв“ на „първа арабска скорост“. По времето на соц-а арабите караха бавно по софийските улици и подканваха българките, които понякога се прежалваха за парфюм от „Кореком“. Със Зури обаче не би ставало дума за прежалване – висок, елегантен, с посребрена коса, дрезгав глас, и секси израелски акцент, плюс съответната намааност, която в неговия случай е чаровна, той може да накара всяка жена да поиска „кръгче с Бентлито му“.

И така, Зури намери Диаманта – 32 карата, изключителна прозрачност, без дефекти. В съвършено изрязаните му безброй стени, светлината се пречупваше като фойерверк. Благодарение на този диамант разбрах защо диамантите са толкова ценни. Взривът красота е ослепителен. Тук трябва да спомена, че подаряването на пръстен с диамант за годеж не е духовен ритуал, а маркетингова хватка създадена в началото на миналия век от Де Биърс, най-големите производители на диаманти в света.

Важен детайл за българските новобогаташи, които със сигурност имат нужда от образование, е че г-жа Аненбърг купи диаманта си с пари от тръста на фондация „Аненбърг“ с условието, че като умре той трябва да бъде продаден и парите върнати обратно. През март тя умря, а диамантът й днес получи 240,000 долара на карат. Това е най-високата сума някога плащана в света за карат. Общо – 7 700 000 долара. Анонимен купувач. А иначе сме в тежка рецесия.

Кевин, моят шеф, който извърши продажбата, е най-безумният евреин, който познавам. Баща му, старият Паркър, е бивш военен. Миналата седмица стана на 89 години и предаде на сина си папка с документи за службата му в американската армия. До сега никога не беше споделял с Кевин, че като редник при десанта в Нормандия срещу Хитлер, неговата задача е било да събира откъснатите крайници на ранените си другари. Кевин каза, че баща му се разплакал подавайки му папката. Не това прави Кевин безумен евреин, а решението на баща му първо да го изучи в католическо училище, а после да го прати във военна академия. Сигурна съм, че с военната академия безуспешно се е опитал да направи сина си истински мъж. Съответно Кевин е евреин гей с католическа и военна закваска. Не му е лесно.

Днес ми даде да прочета изрезка от едно Бевърли-хилско списание в което се разказваше за 100-годишнината на софийската синагога. Стана ми приятно, че съм българка. Оказа се, че нашата синагога е третата по големина в Европа и е световна архитектурна ценност. Архитект е австриецът Фридрих Грюнангер и е строена от 1905 до 1910. С Кевин нееднократно сме си говорили за това как България е спасила евреите си. Разказах на него и на охраната, че синагогата е от другата страна на улицата с джамията, а малко по-нагоре е църквата, и че тези три религии съществуват заедно мирно и спокойно в съвременна България. А това е повод за гордост.

Другата голяма новина е, че бившата пиарка на ФБР е започнала да издава жълт вестник заедно с Барбара Уолтърс, която получила в мейла си най-случайно top secret доклад в който се изнасят факти за корупцията по време на Джордж Буш. NOT! – както би казал Борат. Шегувам се, това е абсолютно невъзможно. Или е възможно само в света на Борат. Тук държавната тайна не е шега. Онзи ден арестуваха един учен, защото бил готов да се продаде на Мосад. Дори не се беше още продал.

Напоследък големите новини се оказват невидими с просто око. Като косъм в супата. Или все едно, че някой лош сервитьор ти се е изплюл в яденето. И когато ти се доповръща, мислиш, че си болен, а всъщност болестта не е в теб.

Текстът е писан специално за в. „Уикенд“. Виж още текстове от Фучеджиева в блога й тук

Писмо отПисмо от Лос Анжелис
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.