„Умният брояч“ – бъдещият тих шпионин в домовете ни

Семейство от Люишам, Англия, с новия си „умен брояч“. Снимка: Грийнпарти

„Интелигентните броячи“, които изпращат до електрическите, газовите компании или фирмите за водоснабдяване подробни данни за потреблението ни, заплашват да се превърнат в тихи шпиони на модерния бит, доставяйки ценна информация за навиците на всеки от нас. Умните измервателни устройства, които Европейската комисия, загрижена за пестенето на енергия, иска да въведе в масова употреба, са способни да изпращат автоматично на доставчика подробна информация за консумацията на клиента.

Те обаче са и мощни средства за намеса в личния живот на хората, предупредиха тази седмица експерти, събрали се в Мадрид на международна конференция, посветена на защитата на правото на личен живот. Електрическите компании може да бъдат изкушени да продават данните, събрани от тях чрез „умните броячи“, обяснява американският специалист Елиас Куин от Центъра за енергийна и екологична сигурност към Университета в Колорадо.

Тези нови устройства са способни в действителност да установят, че щом даден клиент често пали лампата посред нощ, то той несъмнено страда от безсъние. . ., което може да заинтригува производителите на сънотворни. Фирмите за автомобилни застраховки на свой ред биха могли да се заинтересуват от списъци на лицата, прибиращи се в къщи късно, след затварянето на баровете. Това ще им позволи да преразгледат към повишение застрахователните премии за клиенти, които си лягат късно и имат склонност към чашката.

Тези прибори от ново поколение крият силен потенциал за намеса в частния живот на клиента, без той да съзнава възможните последствия, обяснява Куин. Брюксел желае да ускори въвеждането на умни броячи в името на борбата с глобалното затопляне, основавайки се на постановката, че по-информираният и ефективно подпомаган от технологията клиент ще може да снижи потреблението си на електроенергия.

Европейският парламент набеляза през април цели, според които до 2020 г. 80 процента от клиентите трябва да са оборудвани с умни броячи. В европейски план до момента Италия се проявява като „пилотна държава“, тъй като 85 процента от италианските домакинства вече са снабдени с такива уреди, докато във Франция техният дял е 25 процента, сочат данните на американския мозъчен тръст за защита на личните данни Future of Privacy Forum.

В САЩ досега са монтирани над осем милиона интелигентни брояча, а правителството предвижда до 2012 г. да се използват 52 милиона уреда. Въпросът е да знаем колко информация може да събере за нас една компания, какво количество информация й е необходимо и за колко време и при какви условия може да я съхранява, обобщава един от ръководителите на Future of Privacy Forum, Кристофър Волф. „Предимствата на интелигентните броячи са повече от рисковете от използването им“, смекчава коментара Куин, който при все това препоръчва стриктна законова рамка за препродаването на събраните от броячите данни.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.