Президентски „цирк“ и в Румъния

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Комико-трагични размери придоби политическият хаос, предизвикан в Румъния от президента Траян Бъсеску, чиято единствена цел е да улесни собственото си преизбиране на президентските избори, които ще се състоят на 22 ноември, като за този вот при нужда е предвиден и втори тур на 6 декември.

Миналата седмица румънският парламент отхвърли избраника на Бъсеску за премиерския пост Лучиан Кроитору, бивш представител на Румъния в Международния валутен фонд (МВФ). Отхвърлянето му бе предизвестено, но то не сломи Бъсеску, който си дава сметка, че има интерес да не състави ново правителство до вота, който ще определи дали да бъде преизбиран или не. Защото е сигурно, че ако бъде сформирано правителство, то ще е на опозицията, която сега разполага с удобно мнозинство в парламента.

Докато трае това положение без правителство, което продължава вече почти месец, от 13 октомври насам, на власт ще е служебният кабинет на премиера Емил Бок, който е човек на Бъсеску. Траян Бъсеску правилно преценява, че ако на президентските избори на 22 ноември е нужна фалшификация, за да бъде преизбран, служебният премиер, който като политик е мъртвец, ще е готов да я направи! При всеки случай Бъсеску предпочита да се състоят президентски избори с негов служебен кабинет, отколкото при правителство на опозицията или даже неутрално правителство.

В началото на октомври президентът Бъсеску поиска оставката на вътрешния министър, социалдемократа Дан Ника, който обяви, че на изборите на 22 ноември се готви масова фалшификация на вота. Британското списание „Икономист“ писа, че „отстраняването на Дан Ника е имало за цел да накара Социалдемократическата партия да напусне правителството и да остави този пост на едно правителство на малцинството, управлявано от поддръжници на Бъсеску. Това, казват циниците, е целяло да внуши, че вътрешното министерство, което движи изборния механизъм, ще остане в сигурни ръце до вота“.

Впрочем така и стана. Социалдемократите незабавно напуснаха правителството и на 13 октомври предложение за недоверие бе прието с 254 гласа „за“ и 176 „против“. Опозиционните партии предложиха за премиер независимия, политически неутрален и съвсем безопасен за всеки лагер Клаус Йоханис, един кмет с германски произход на малък град в Трансилвания. Изборът му би могъл да бъде тържествен, но Бъсеску изобщо не възнамерява да предаде вътрешното министерство на човек извън неговия контрол.

Така той отказа и продължава да отказва да връчи на Клаус Йоханис мандат за съставяне на правителство. Румънската конституция дава право на Бъсеску да направи и втори опит за формиране на правителство с какъвто и да е кандидат по негов избор, но въпреки това вече е сигурно, че президентските избори в страната ще бъдат организирани от служебния кабинет на формално изгонения Емил Бок.

Очевидно, ако бъде избран Траян Бъсеску, което се смята за твърде вероятно, защото освен възможността за фалшифициране на вота той ще разсече по драстичен начин гордиевия възел, който се свежда до политическия проблем на Румъния, а именно: ще се опита да разпусне парламента, в който неговата партия няма мнозинство и да обяви предсрочни парламентарни избори с надеждата, че от този вот ще произтече едно по-благодатно съотношение на силите. Още повече, че покупката на правителствени съюзници, съблазнявани от властта, ще бъде следващата лесна крачка. Убийствените рестрикции, наложени на Румъния от Международния валутен фонд като условие, за да й бъде отпуснат заем от 17 млрд. долара, бяха сред причините за кризата в страната.

Най-голямата стачка от 1989 г. досега на работещите в държавния сектор, състояла се на 5 октомври, в която участваха 800 хиляди стачкуващи, постави отпечатък върху падането на правителството. Румънският кабинет обяви замразяване и намаляване на заплатите на държавните служители до 15 на сто, което се смята за непосилно за една страна, в която минималната заплата е едва 145 евро, а лекари и професори печелят средно около 370 евро на месец. Кабинетът Бок се опита също да намали заплатите и пенсиите на полицаите и на съдиите.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.