Агентите на ЩАЗИ не празнуват падането на Стената

Служител на ЩАЗИ пред КПП. Снимка: Музей на ЩАЗИ

За хиляди бивши служители на тайната полиция на бившата Източна Германия отбелязването на 20-годишнината от падането на Берлинската стена не е повод за празнуване. Докато в германската столица вървят честванията по случай края на Студената война в Европа, цяло поколение от някогашни кадри на Щази се опитват да забравят нощта, в която ентусиазирани жители на Източен и Западен Берлин се прегръщаха и танцуваха върху конструкцията, станала символ на разделението.

За нас 9 ноември не е повод за празнуване, коментира Ханс Бауер, председател на Обществото за правна и хуманитарна подкрепа, което помага на бивши източногермански държавни служители, включително работилите в тогавашното министерство на държавната сигурност. Случилото се на този ден е бреме за хора като нас, добавя той.

Според експерти малко от бившите 91 хил. служители на Щази или от нейните 170 хил. тайни информатори показват разкаяние за своята роля в една от най-репресивните организации в света. През последните години те дори са станали по-дръзки. Много доносници заведоха дела с искания да не се разкриват имената им, а бивши офицери не се страхуват да се изправят срещу своите жертви и да ги обвинят в изопачаване на историята.

Голямо изключение е да откриеш някой, който открито да заяви, че съжалява за това, което е вършел, казва историкът Йохан Щаад от Берлинския свободен университет. Последният източногермански лидер Егон Кренц изрази наскоро пред бивши служители от охраната на границата своето съжаление, че не е успял да спаси бившата ГДР.

Не всички бивши доносници обаче отричат своите връзки с тайните служби. Няколко членове на партия „Левите“, която е наследник на източногерманските комунисти, не крият, че са били информатори на Щази. През годините бяха разкрити имената на десетки уважавани личности, които са имали връзки с тайната полиция. Много бивши служители на Щази сега живеят спокойно и имат престижна работа, а това не дава мир на хората, преживели репресиите. Начинът, по който се държат… и хубавият живот, който водят, е пълна несправедливост и обида за жертвите, категоричен е Марио Рьолиг, лежал в затвора три години за опит за бягство.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.