Фидел: иконата на света

fidelcastro.jpgcastro-cuba-china.jpg

Президентът на Куба Фидел Кастро – политическият лидер с най-дълъг стаж в света – не се беше появявал на обществено място от юли и спекулациите за здравето му продължаваха, подклаждани от непотвърдени съобщения, че е в тежко състояние. Преди десетина дни обаче той започна да участва във вземането на решения в Куба, а вече, възстановен след операцията, приема и делегации. Кореспондентът на Би Би Си Пол Рейнолдс разказва историята на неговия живот.

2104-bbc.gifТой може да бъде разпознат незабавно както по външността – по брадата и военните дрехи – така и само по първото му име: Фидел. Някои го произнасят с привързаност, други – враждебно, но у всеки то извиква спомени.

Историята на неговия живот до голяма степен е и историята на нашето време: революционни движения, Студената война, Изтокът срещу Запада, Северът срещу Юга, комунизмът срещу капитализма – въпреки че по-голямата част от света не го забелязва.
Фидел Кастро не се променя, той е символ на революцията, комунист, който надживя падането на комунизма. Той продължава да вдъхновява последователите си с лозунги и петчасови речи. Той ругае САЩ, тяхното икономическо и търговско ембарго, както и злото, наречено „свободен пазар” – и държи кормилото на властта с желязна ръка, която изпраща опонентите му в затвора за години.

Нетолерантност

Той е възхваляван, че се застъпва за потиснатата Латинска Америка, че се противопоставя на янките-империалисти, че превърна Куба в по-равноправно общество от много други, че е развил здравното обслужване в страната и че праща доктори в чужбина, за да помагат.

И не са само докторите, които командирова зад граница. Той изпрати войски в Ангола и Етиопия в подкрепа на другарите-революционери. Неговата намеса се разпознава в много революционни движения на собствения му континент.
Но той е и осъждан за нетолерантност, за това, че държи народа си беден и че отказва да види предимствата от либерализацията на икономиката, от която се възползваха дори комунистите от Китай.

Фидел пречи на сънародниците си да напускат острова като ги кара да рискуват живота си в разнебитени лодки, опитвайки се да се измъкнат.

На един етап от първите години на администрацията на Рейгън той беше обвинен, че се опитва да спечели Централна Америка за Съветския съюз чрез революция. По това време Вашингтон видя връзка, която води от партизаните от Ел Салвадор през Никарагуа до Куба и след това право до вратите на Кремъл.

На ръба на ядрената война

Помощта на Куба за малкия и тогава революционен остров Гренада в Карибско море предизвика инвазия на САЩ. Президентът Кастро остана в почти постоянна конфронтация със САЩ – а и те с него. Затоплянията на отношенията, каквито имаше при президента Джими Картър, по правило отново замръзваха. Американското ембарго над Куба се използва и от двете страни – като политика от САЩ да изолират Куба и като извинение от Фидел Кастро за бедността на острова.

Той изигра огромна роля на световната сцена през 47-те години, в които контролира Куба. В един момент доведе САЩ и Съветския съюз до ръба на ядрената война.

Карибската криза с ядрените ракети от 1962 г. му донесе световна известност. Преди това той беше просто очарователен революционен лидер. Той победи диктатора Батиста в класическа партизанска война и отблъсна ръководената от американците инвазия в Залива на прасетата на кубинските изгнаници през 1961 година.

Но когато Никита Хрушчов реши, със съгласието на Фидел Кастро, да разположи ядрено оръжие в Куба, лидерът на острова престана да бъде трън в очите на американците и се превърна в смъртоносна заплаха. Само умелата дипломация на Джак Кенеди (и накрая и на Хрушчов) спаси този ден, а и острова на Фидел от разрушение.

Укрепнал

През 1992-ра бившият американски секретар по отбраната Робърт Макнамара се срещна с президента Кастро и разказа, че кубинският лидер му казал, че по време на кризата в Куба имало 162 ядрени ракети. Макнамара попитал Кастро дали е препоръчал те да бъдат използвани. Отговорът бил: „Да, препоръчах.”

„И какво щеше да стане с Куба”, попитал Макнамара.

„Щеше да бъде разрушена”.

Фидел Кастро не участваше в дипломацията, която реши кризата с ракетите. Но той излезе от кризата забележително укрепнал. Кенеди обеща, че САЩ няма да нападат Куба и спази това обещание.

ЦРУ направи усилия да се отърве от него със странни конспирации, които включваха мафията и отрова. Но не успя. И до днес обаче хората на президента Кастро полагат невероятни усилия, за да го защитят от потенциална опасност от храна и напитки. Дипломатите, които го канят на приеми в Хавана, добре знаят.

Той оцеля от заплахите на враговете си.

И каквото и да се случи с Куба след него, името на Фидел ще оцелее в историята.

Снимки: Ройтерс

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.