ЕС: Всеки за себе си в града на единството

Бранденбургската врата в Берлин. Снимка: есиуеб

След като изслушат песента „Ние сме едно“, която закрива тържествата край Берлинската стена, европейските лидери ще влязат в битка за най-високите постове в ЕС. Задкулисната политика за избирането на първия президент и първия външен министър на ЕС, далеч от погледите на гласоподавателите, може би е в разрез с големите надежди за демократична и обединена Европа, които се родиха преди 20 години на същото това място.

Смята се, че шведският премиер Фредрик Рейнфелд, чиято страна оглавява ротационното председателство на ЕС, обмисля варианта за президент от малка държава – вероятно белгийският премиер Херман ван Ромпуй или холандецът Ян Петер Балкененде, и върховен представител на ЕС по външната политика от голяма държава, където фаворит е британският външен министър Дейвид Милибанд, следван от бившия италиански премиер Масимо Д’Алема.

Залогът обаче е много по-голям от тези два поста. Страните, чийто кандидати не бъдат одобрени, ще очакват компенсации и по-точно влиятелни позиции в новата Европейска комисия. Петгодишните мандати ще бъдат разпределени през следващите няколко седмици и европейските страни вече започнаха битка за петте или шестте високи поста. Британският премиер трябва да вземе две важни решения. Първо, дали и кога да се откаже от кампанията „Блеър за президент“. Второ, какво да поиска в замяна – назначаването на Милибанд или изгодна позиция в комисията, която ще гарантира, че Великобритания ще играе ключова роля в европейската политика.

Германският канцлер Ангела Меркел се опасява, че тези пазарлъци може да помрачат големия ден в Берлин. И все пак градът, който символизира обединението на Европа, все още изглежда като идеалното място, където европейските лидери могат да постигнат консенсус.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.