Азия очаква Обама без обожание

Барак Обама подарява баскетболна топка с автограф на китайския вицепремиер Уан Кишан. Снимка: Белия дом

След като в Европа бе приветстван с почести, обкръжен от тълпи в Африка и аплодиран дори в Близкия изток, Барак Обама ще провери докъде се простира световната му звездна слава по време на първата си президентска обиколка в Азия в края на седмицата. Всичко показва, че макар младият президент да е загубил част от лустрото си в САЩ, той продължава да се радва на популярност отвъд океана и може да очаква топло посрещане по време на 10-дневното пътуване в Япония, Сингапур, Китай и Южна Корея.

Но „обамаманията“ в азиатски стил вероятно ще премине по-сдържано, просто защото това, че не е Джордж Буш, няма да е предимство за Обама, както е за него навсякъде другаде по света. Още повече, че за Обама ще е доста трудно да превърне личния си престиж в осезаеми успехи по време на визита, чиито основни теми – севернокорейската ядрена безизходица, търговията с Китай, присъствието на войски на САЩ в Япония и битката за споразумение по климатичните промени – не предполагат лесни решения. „Знаменитостта на Обама ще бъде за него плюс, но азиатците ще са по-прагматични в общуването си с него“, каза Джеймс Ман, азиатски експерт от факултета по международни изследвания към университета „Джонс Хопкинс“ във Вашингтон.

Откакто встъпи в длъжност през януари, Обама е особено популярен в Европа, където мнозина го приветстваха като антидот на осемте години на Буш, когото дълбоко презираха заради нахлуването в Ирак и заради неговата „каубойска дипломация“, както иронично я нарекоха. Обама бе приветстван от благоговеещи тълпи при първите си посещения отвъд Атлантика, като само Русия го посрещна по-хладно, което е показателно за трудните отношения между Вашингтон и Москва след Студената война. Обожанието на Европа към Обама, който обеща нова епоха в дипломатическите отношения, се смята от мнозина за основен фактор в присъждането на Нобелова награда за мир на президента миналия месец въпреки малкото му съществени постижения в световен план.

Азиатците са по-бдителни

Много азиатци бяха впечатлени от личната история на Обама като първия чернокож американски президент, но той никога не е бил толкова популярен в Азия, колкото е в Европа. Всъщност допитвания преди миналогодишните президентски избори показаха, че републиканският му съперник Джон Маккейн беше предпочитан в някои азиатски страни. И наистина, Буш никога не е бил толкова непопулярен в Азия, където търговията и икономическите интереси винаги имат предимство пред проблеми като войната в Ирак, както беше в Европа. „В Азия не горят от желание Обама да бъде фигурата на промяната, която скъсва с ерата Буш“, казва Ман. „Мнозина всъщност искат да видят някаква приемственост.“

Докато Обама дава тон на отношенията на правителството си с азиатските икономически сили, той може да срещне най-голямо предизвикателство в лицето на китайците, които изглежда са най-предпазливи към неговата политика. Въпреки че много китайци се възхищават на обаятелната му личност, това не обезсилва всеобщото безпокойство от намеренията на администрацията му, особено след неотдавнашното й решение да наложи наказателни мита върху вноса на китайски гуми. „Който и да е президент на САЩ, няма да е в приятелски отношения с Китай. Все пак Китай е конкурентен съперник на САЩ“, казва Ван Шуян, 47-годишен директор на компания от сферата на високите технологии в Шанхай.

Някои дори смятат, че китайците са били в по-добра позиция по време на управлението на Буш. „Тогава знаехме къде ни е мястото“, казва Ши Инхон, професор по международна сигурност в университета Ренмин в Пекин. Както и други азиатски страни, които разчитат на износа, Китай се опасява, че правителството на демократите в САЩ ще е по-уязвимо към протекционистки натиск – страх, който продължава да съществува, макар Обама да подчертава значението на свободната търговия. Някои правозащитници се страхуват, че Обама ще остави на заден план проблема с човешките права в Китай, за да се докара пред комунистическото китайско правителство, което е най-големият притежател на американски ценни книжа и посредник с най-голямо влияние над Северна Корея. Белият дом отрича това.

Първа спирка: Япония

Япония, първата спирка в обиколката на Обама, преди да участва в Азиатско-тихоокеанската среща на високо равнище в Сингапур, ще бъде за него ново предизвикателство, когато се опита да затвърди връзките с новия министър-председател Юкио Хатояма, който иска да поеме по-независим дипломатически курс от съюзника си САЩ. Двустранни въпроси като военните бази на САЩ на японска територия продължават да бъдат деликатни и може да помрачат визитата на Обама. Но общо взето, визията на Обама за свят без ядрени оръжия би трябвало да подсили позициите му сред по-пацифистки настроените японци.

Севернокорейската ядрена програма най-вероятно ще е основна тема за посещението му в Сеул. Много южнокорейци приветстваха избора на Обама за президент преди година като добре дошла промяна след Буш, чиято позиция бе смятана за твърде строга по този проблем. Въпреки това Обама не може да се похвали с по-голям напредък по отношение на Пхенян. Освен това той не напредна повече от Буш в убеждаването на Конгреса да одобри отдавна сключеното споразумение за свободна търговия между САЩ и Южна Корея.

В маршрута на Обама не влиза най-многолюдната мюсюлманска страна Индонезия, където популярността му е изключително висока и където го възприемат почти като сънародник, защото е живял и учил като дете. „Хората го харесват, защото изглежда като един от тях“, казва политическият коментатор Уаймър Уитлър. Индонезийците с нетърпение очакват възможността да отбележат връзката на Обама с тяхната страна. От Белия дом съобщиха, че той се е съгласил да посети страната следващата година.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.