Решение за кюрдския проблем – в Турция опитите продължават

Кюрдска жена край пътя. Снимка: мустафаозер

Турското правителство се ангажира във вторник с „демократична инициатива“ в Турция, представяйки своя проект от мерки в подкрепа на кюрдската общност – оспорвана инициатива, целяща да донесе политическо решение на деликатния кюрдски проблем.

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай обясни по време на бурен дебат необходимостта от този план на действие, преди премиерът Реджеп Тайип Ердоган да изложи, най-вероятно в четвъртък по време на второ обсъждане, големите насоки на тази „демократична инициатива“, която е много критикувана от опозицията, виждаща в нея заплаха за националното единство.

„Никаква мярка, която може да нанесе вреда на единството на страната, няма да присъства в тази инициатива“, увери Аталай. Без да навлиза в подробности, той заяви, че неговото правителство желае да постигне „консенсус“ за реформи, разширяващи свободите и демократичните норми.

Без да разкрива конкретни мерки, министърът подчерта, че е дошло време да се подходи към проблема със „смелост, искреност и решимост“ и да се представят „реални, а не временни“ мерки, за да се изкорени окончателно кюрдската сепаратистка борба.

От лятото Партията на справедливостта и развитието на Ердоган полага усилия да подготви общественото мнение за обявяването на нейния план, целящ да пресече подкрепата, с която се ползва нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/ сред малка част от кюрдското население.

Проектът цели основно подобряване на правата на кюрдите. Според печата той може да предвиди използване на кюрдски език в училище в образователната система, да осигури връщане от Ирак на кюрдски бежанци и инвестиции в населения предимно с кюрди беден Югоизточен Анадол.

На 19 октомври процесът прие нови измерения, когато „мирна група“, съставена от кюрдски бунтовници и цивилни кюрди от иракски лагери, се завърна в Турция. Това събитие бе последвано от изблик на радост в кюрдските градове. Но силното възмущение, предизвикано от този възторг, накара Анкара да отложи завръщането в Турция на други групи. Турция води борба срещу ПКК, отнела живота на 45 000 души от 1984 насам.

Още с откриването на заседанието вчера опозицията се опита безуспешно да блокира обсъжданията, като изтъкна, че те не може да се организират в деня на годишнината от смъртта на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. След това говорители на опозицията остро критикуваха правителството във връзка с проекта.

Това е проект за предателство и унищожение, подчерта депутатът-националист Кемал Ердал Сипахи, който обвини партията на Ердоган, че иска да раздели страната на етническа основа. Онур Йоймен от Народнорепубликанската партия обвини правителството, че „говори, за да не каже нищо“ и че е започнало негласен диалог с лидера-основател на ПКК Абдуллах Йоджалан, осъден на доживотен затвор в Турция.

За да демонстрира решимостта си за отваряне, правителството представи във вторник в парламента проектозакон намаляващ присъдите, изтърпяващи кюрдски деца, арестувани по време на демонстрации в подкрепа на ПКК.

ПКК, която е в черния сипсък на терористичните организации, отхвърли усилията на Партията на справедливостта и равитието, изтъквайки, че става дума за „привидни реформи“ и поиска отбелязване на кюрдската самоличност в турската конституция.

Турция, която осъзнава, че кюрдският проблем пречи на кандидатурата й в ЕС, предостави през последните години значителни културни права на кюрдското население в страната, което се смята, че надхвърля 12 милиона души.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.