Украйна: Грип, предизборни интриги и предчувствие за газова война

Предизборен митинг в Украйна. Снимка: дни

Украинският държавен глава Виктор Юшченко заяви, че грипната епидемия в страната няма да предизвика въвеждане на извънредно положение и отлагане на президентските избори, насрочени за 17 януари 2010 г. Вместо режим на извънредно положение Юшченко започва тотална предизборна атака срещу премиера Юлия Тимошенко, негов съперник в надпреварата за висшия пост, пише московският в. „Комерсант“.

Секретариатът на Юшченко бе заявил, че грипът може да предизвика обявяване на извънредно положение в Украйна. Според наблюдатели от Киев, по този начин днешният президент е искал да засили натиска върху премиера Тимошенко. Освен това, Юшченко я обвини за провала на преговорите на Киев с Международния валутен фонд за получавания кредит, а също и за газовите договорености с Москва, които според него превръщали Украйна в „колония“, посочва изданието. Експертите смятат, че атаката срещу Юлия Тимошенко се превръща в основна идея на предизборната кампания, водена от Юшченко. Сегашният президент се стреми според тях да се представи като „бранител на нацията“ срещу „антинародния премиер“, добавя „Комерсант“.

Генералното настъпление на Юшченко срещу Тимошенко означава, че той няма собствена позитивна програма, за която би могъл да отговаря като кандидат-президент, твърди авторът на коментар в същия вестник. С опитите си да хвърли върху Юлия Тимошенко вината за всички несполуки президентският екип разчита да привлече на своя страна част от електората на бившата съратничка на Юшченко, превърнала се в негов основен противник, пояснява коментаторът.

„Перманентно политическо интригантстване“ нарича събитията в Украйна руският политолог Сергей Михеев, говорил пред „Газета“. На фона на масовата истерия в страната във връзка със свинския грип обикновената сезонна грипна епидемия се използва като инструмент в предизборната борба, констатира той. Виждаме „безотговорен футбол: политиците правят изявления, с които си подават пасове, и си играят с чувствата на наивните украинци“, заключава аналитикът, цитиран в „Газета“.

Вчера в Украйна приключи регистрацията на кандидатите за президентския пост. Записаха се общо 16 души, информира „Ведомости“. Основните претенденти вече обнародваха своите програми. В сферата на външната политика лайтмотивът е един и същ у всички тях – Киев трябва да поддържа приятелски отношения с всички. Акцентите обаче са различни: лидерът на Партията на регионите Виктор Янукович се обявява за извънблоков статут на страната, а Тимошенко и бившият председател на парламента Арсений Яценюк пряко или косвено посочват, че мястото на Украйна е в Европейския съюз, отбелязва изданието.

Програмата на Янукович е най-конкретна от всички кандидатпрезидентски програми, публикувани в Украйна от 1994 г. насам по време на четири избирателни кампании. Янукович вече два пъти е бил премиер и екипът му си поставя ясни и реални цели, подчертава киевският политолог Дмитро Понамарчук, цитиран в статията. Експертът впрочем смята, че е рано да бъде обявен за победител лидерът на „Регионите“ – преди парламентарните избори през 2007 г. аналитиците предричаха за партията на Тимошенко резултат от 23 на сто, а в крайна сметка тя неочаквано получи 30 процента от гласовете. През януари също не са изключени изненади, предупреждава „Ведомости“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.