Докладът „Голдстоун“ за Газа разделя Европейския съюз

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

От 27 страни членки на ЕС пет (Малта, Ирландия, Португалия, Словения и Кипър) гласуваха на 5 ноември в Ню Йорк в подкрепа на резолюцията на Общото събрание на ООН, одобряваща доклада „Голдстоун“ за конфликта между Израел и Хамас в Газа. Европейският съюз гласува доста разпиляно – освен петте гласа „за“ имаше седем „против“ и 15 въздържали се, сред които Франция и Великобритания.

Докладът, изготвен от група експерти под ръководството на южноафриканския съдия Ричард Голдстоун, обвини Израел и палестинците във „военни престъпления“ и „възможни престъпления срещу човечеството“ при израелската военна операция срещу Хамас в Газа през декември 2008 – януари 2009 г., предприета в отговор на честия палестински ракетен обстрел на израелски градове.

Общото събрание на ООН, което включва 192-ма членове, прие резолюцията, внесена от арабските и необвързаните страни, със 114 гласа, срещу 18 „против“ и 44 въздържали се. Шестнайсет държави не участваха в гласуването. Резолюцията на Общото събрание, която е с незадължителен характер, „одобрява“ доклада на комисията „Голдстоун“ и изисква от Израел и палестинците до три месеца да започнат „независими, надеждни и съобразени с международните критерии“ разследвания на „тежките нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, за които информира докладът“.

Тя предвижда до три месеца Събранието да докладва върху напредъка при прилагането на резолюцията, с възможност за „отнасяне и до други подходящи органи на ООН като Съвета за сигурност“. Германия, Италия, Холандия, Полша, Унгария, Чехия и Словакия гласуваха срещу резолюцията, докато Австрия, Великобритания, Франция, България, Хърватия, Латвия, Швеция, Румъния, Гърция, Белгия, Естония, Литва, Финландия, Люксембург и Испания се въздържаха.

На 5 ноември Израел, подел широка дипломатическа кампания против доклада „Голдстоун“, отхвърли резолюцията на Общото събрание с аргумента, че тя е „напълно откъсната от действителността, с която се сблъсква Израел на място“, както посочва израелското външно министерство. Въпреки огромното мнозинство, подкрепило резолюцията, Израел смята, че разполага с подкрепата на „моралното мнозинство“. Външното министерство изразява задоволство от „големия брой страни, гласували „против“ или „въздържал се““, което според него доказва, „че резолюцията не разполага с подкрепата на моралното мнозинство“. САЩ гласуваха „против“, Русия се въздържа, а Китай подкрепи резолюцията.

Европейците възразяват срещу това, че резолюцията „одобрява“ доклада „Голдстоун“, в който според тях е нарушен баланса в ущърб на Израел. „Израел, като всяка друга демократична страна, има право на самоотбрана и, както свидетелстват и събитията от последните дни, ще продължава да защитава живота на гражданите си от заплахата на международния тероризъм“, изтъква в изявление външното министерство. Изявлението намеква за „стотиците тонове оръжие“, идващи според Израел от Иран и предназначени за ливанското шиитско движение Хизбула, заловени от израелските военноморски сили на 4 ноември на кораб в източната част на Средиземно море.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.