Медведев иска „нова Русия“ без изостаналост и корупция

Дмитрий Медведев прави своето годишно обръщение. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

През 21-и век на Русия е „необходима всестранна модернизация“, чиято основа да бъдат демократичните ценности. Това заяви в четвъртък руският президент Дмитрий Медведев в своето второ годишно послание до Федералното събрание (двукамарния парламент на страната).

В Георгиевската зала на Кремъл – гербова зала, посветена на Ордена на Свети Георги Победоносец – Медведев говори час и 40 минути пред повече от 1000 специално поканени гости –  депутати, представители на правителството и на местните органи на властта. Близо 400 журналисти отразяваха събитието, сред тях кореспонденти не само от Русия, но и от Франция, Великобритания, Китай, Полша, САЩ, Япония.

„Това ще е първият в нашата история опит за модернизация, базиран върху демократичните ценности и институции“, подчерта руският лидер. „Престижът на отечеството и националното благосъстояние не може до безкрай да се определят от минали постижения. Защото производствените комплекси за добив на петрол и газ, които осигуряват лъвския дял от бюджетните приходи, ядрените оръжия, които гарантират сигурността ни, индустриалната и комуналната инфраструктура – повечето от всичко това е създадено още от съветските специалисти. С други думи, не е създадено от нас“, изтъкна Медведев.

Всичко това според него „все още ни държи над водата, както е приказката, но стремително остарява, остарява и морално, и физически“. Президентът обяви, че е „необходимо и възможно Русия да придобие статута на световна сила“, но добави, че това трябва да стане „на принципно нова основа“. „Дошло е времето ние, тоест днешните поколения от руския народ, да си кажем думата, да издигнем Русия на ново, по-високо стъпало от развитието на цивилизацията“, каза той.

Медведев припомни, че през миналия век „с цената на неимоверни усилия“ Русия – „една аграрна, фактически неграмотна страна, бе превърната в една от най-влиятелните за времето си индустриални държави, лидер в създаването на редица челни технологии от онова време – космически, ракетни, ядрени“.

„В условията на затвореното общество, на тоталитарния политически режим обаче бе невъзможно да запазим тези позиции. Съветският съюз, за жалост, си остана индустриално-суровинен гигант и не издържа на конкуренцията с постиндустриалните общества“, каза Дмитрий Медведев, след което увери, че в Русия „вместо архаичното общество, в което вождовете мислят и решават заради всички, ще бъде създадено общество на умни, свободни и отговорни хора“.

„Вместо изостаналата икономика ще създадем нова икономика въз основа на уникални знания, нови идеи и технологии, полезни за хората. А на световната арена вместо безразборни действия, продиктувани от носталгични предразсъдъци, ще водим мирна външна политика, която ще се базира на прагматични цели. Ще изградим модерна Русия, устремена към бъдещето, ще заемем позиции в международното разделение на труда“, обеща Медведев.

Според него необходимостта от промени е станала особено очевидна в последните месеци, когато икономическият спад вследствие от кризата в Русия се е оказал по-дълбок отколкото в повечето страни. За това обаче „не трябва да търсим виновни само навън“, подчерта руският президент и добави: „Трябва да признаем, че в предишните години самите ние не направихме достатъчно за решаване на наследените от миналото проблеми. Така и не се освободихме от примитивната структура на икономиката си, от унизителната суровинна зависимост.“

Дмитрий Медведев обеща държавна подкрепа само на тези силни компании от реалния сектор на икономиката, които имат „ясни планове за повишаване на ефективността и изпълнението на високотехнологични проекти“. „Неефективните предприятия трябва да извървят процедурата за финансово оздравяване или да напуснат пазара. Няма да продължи вечно тяхната защита с издигане на високи търговски бариери. Развитието на производството е факт само там, където има реална конкуренция“, отбеляза президентът на Русия.

В политическата сфера той обеща той се ангажира да облекчи достъпа на партиите до участие в изборите, като каза, че в близко бъдеще ще бъде премахнато изискването за събиране на определен брой подписи от партиите, за да се регистрират за участие в избори.

Обръщението на Медведев съдържаше и конкретни предложения, като например идеята му в бъдеще да бъде намален броят на часовите пояси в Русия, които сега са 11. Според президента големият брой часови пояси, които „традиционно бяха повод за гордост у руснаците“, създава съществени проблеми в управлението на страната и изисква прекалено големи разходи. Затова Медведев предложи да се възприеме опитът на САЩ само с 4 часови пояса. Той изказа съмнения и в целесъобразността на прехода от зимно към лятно време, който давал съмнителни изгоди при съществени разходи.

Медведев постави амбициозни задачи за превъоръжаване на руската армия. През следващата година трябва да снабдим въоръжените си сили с над 30 балистични ракети с наземно и морско базиране, с пет ракетни комплекса „Искандер“, около 300 единици съвременна бронирана техника, 30 хеликоптера, 28 бойни самолета, 3 атомни подводници, един боен кораб клас „Корвет“ и 11 космически спътника, изброи президентът. В края на обръщението си Медведев изрази увереност, че Русия може да преодолее изостаналостта и корупцията.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.