Мъчителни президентски избори в Молдова

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Опитът на парламента в Молдова да избере нов президент завърши с неуспех. Комунистите отказаха да участват в гласуването, напуснаха пленарната зала и така осуетиха процедурата, пише московското издание „Время новостей“. Единствен кандидат бе Мариан Лупу, 43-годишният лидер на Демократическата партия, издигнат от управляващата коалиция Алианс за европейска интеграция. Интригата на изборите е, че Лупу има нужда от гласовете на 61 депутати, за да спечели висшия пост, но Алиансът разполага само с 53 места от общо 101 в молдовския парламент и няма откъде да получи още осем гласа, освен от опозиционната Партия на комунистите, обяснява вестникът.

Комунистите обаче отказват да подкрепят Лупу и според депутат от фракцията им нямат намерение да променят своята позиция, посочва той. Мариан Лупу заяви, че демаршът на депутатите комунисти „бе предсказуем“, но добави, че управляващите смятат да продължат диалога с опозицията. Председателят на парламента Михай Гимпу, и. д. държавен глава, е убеден, че Лупу ще победи на следващия изборен кръг през декември, а самият кандидат смята, че шансовете му са 50 на 50, пише всекидневникът. След като през май и юни се провалиха два опита на молдовските комунисти да наложат свой кандидат на президентския пост, тогавашният президент – лидерът на комунистите Владимир Воронин, разпусна парламента, както предвижда конституцията в подобни случаи. През юли се състояха парламентарни избори и властта бе поета от опозицията, припомня изданието.

Воронин отправя сигнали, че в момента комунистите си поставят за цел да предизвикат предсрочни парламентарни избори и да вземат реванш заради своя неуспех през юли. Управляващата коалиция обаче не смята да се предаде без бой. Нейни представители заявиха, че в случай на предсрочни избори ще отворят избирателни бюра в чужбина, за да гласуват там „стотици хиляди молдовци, принудени да напуснат страната в условията на комунистическата власт“, добавя „Время новостей“. Изгледите за втори изборен кръг през декември не вдъхват оптимизъм. На Михай Гимпу най-вероятно ще се наложи да разпусне парламента и да насрочи „поредни извънредни“ избори за парламент, прогнозира „Новие известия“.

Според поправки в избирателния закон нови парламентарни избори може да има най-рано идната есен, посочват всекидневниците. Олег Серебрян от Алианса за европейска интеграция обещава пред „Новие известия“ управляващите „да вземат всички мерки за коректна и демократична предизборна кампания, която да гарантира на всички граждани свобода на избора“. При това положение комунистите ще изгубят още повече гласове и това ще помогне на демократичните партии да изберат президент самостоятелно, подчертава Серебрян.

Стремежът на комунистите към предсрочни избори означава рискове за партията, твърди „Комерсант“. Последните допитвания в Молдова показват спад в рейтинга на Владимир Воронин; според неотдавнашна анкета най-популярен политик днес е Мариан Лупу. Подкрепят го 47 на сто от населението, а подкрепата за бившия президент е 40 процента. Ако рейтингът на комунистическия лидер продължи да пада, това със сигурност ще се отрази и на цялата партия, пише вестникът. Това обаче не е единствената опасност. Ако нещата все пак тръгнат към предсрочни избори, управляващото демократично мнозинство може да задейства мощния административен ресурс, с който разполага в лицето на силовите структури – тайните служби, вътрешното министерство и генералната прокуратура, за да разследва злоупотребите на предишното ръководство. Новите власти започнаха да разкриват незаконни според тях решения на администрацията на Воронин, отбелязва изданието.

Премиерът Влад Филат разказа през октомври пред „Комерсант“ за злоупотреби на предишната власт при разпределянето на хуманитарна помощ от Русия – засекретена незаконна подялба на 9 хиляди тона зърно между двама икономически агенти, спечелили от аферата, припомня всекидневникът. Негови източници от управляващата коалиция намеквали, че ако комунистите решат да предизвикат предсрочни избори, новата власт може да обнародва и други „любопитни факти“ от дейността на своите предшественици. Управляващият демократичен алианс се погрижи да получи достъп до водещите медии, по-специално до националната телевизия, която за разлика от частните излъчва за цяла Молдова. Всичко изброено може сериозно да затрудни плановете на Владимир Воронин триумфално да се завърне във властта при евентуални предсрочни избори, коментира „Комерсант“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.