Афганистан – войната става все по-нежелана

Морски пехотинци в Афганистан. Снимка: официален сайт

Военната кампания в Афганистан е основна тема в електронните издания на западните вестници. Британският в. „Таймс“ отделя на темата цялата първа страница. Очаква се президентът на САЩ Барак Обама скоро да обяви изпращане на още 35 000 американски войници в Афганистан и да поиска от съюзниците в НАТО да изпратят 4000 военни за обучаване на афганистанската армия, пише вестникът. Според „Таймс“ призивът на Обама ще бъде пренебрегнат от съюзниците. В момента само две държави – Турция и Великобритания – са готови да увеличат контингентите си в Афганистан. Това може да подрони авторитета на НАТО в тази страна, смята вестникът.

На срещата на НАТО на 23 ноември в Брюксел ще бъде даден ясен отговор доколко сериозна подкрепа са готови да окажат на Обама неговите съюзници. Министрите на отбраната от алианса подкрепиха плана на главнокомандващия чуждестранните сили в Афганистан, който иска подкрепления от 40 000 души и разширяване на програмата за обучение на афганистанската армия. Според този план се предвижда до края на другата година тази армия да е с численост 134 000 души, отбелязва вестникът. „Ню Йорк таймс“ пише, че министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, председателят на Съвета на началник-щабовете адмирал Майкъл Мълън и държавният секретар Хилари Клинтън се обединяват около предложение за изпращане на подкрепления от 30 000 или повече войници в Афганистан. Президентът Обама обаче остава неудовлетворен от получените отговори доколко енергично правителствата на Афганистан и Пакистан биха помогнали за прилагане на нова стратегия, отбелязва вестникът.

Участници в съвещания по този въпрос са изразили силни резерви към президента Хамид Карзай, който победи в подложените на съмнение афганистански избори. Според тях няма доказателства, че Карзай ще изпълни обещанията да вземе мерки срещу корупцията или наркотрафика или че правителството му е способно да обучи достатъчно голям брой надеждни афганистански войници и полицаи, за да може Обама да очертае реалистична стратегия за изтегляне, пише изданието. Според официални лица президентът Обама не се съмнява какво могат да постигнат многочислени американски войски в Афганистан, но на последните съвещания по въпроса многократно е питал дали такива многочислени войски няма да се отразят вредно на спешността в подготовката на афганистанските сили. „Той просто още не е убеден, че може да се приложи ефикасна стратегия за борба с бунтовниците ако няма на кого да се предаде щафетата“, цитира „Ню Йорк таймс“ участник в заседанията за стратегията на САЩ в Афганистан.

В. „Гардиън“ пише в редакционна статия, че британският премиер Гордън Браун не иска основната тема, по която ще се оценява управлението му, да е „не особено успешната война в Афганистан“. Появяват се признаци, че Браун започва да осъзнава необходимостта ясно да обясни на обществеността политиката към Афганистан. Миналата седмица той заяви, че афганистанското правителство на Хамид Карзай трябва да спази пет основни изисквания – сигурността на афганистанския народ, борбата с корупцията, назначаване на квалифицирани чиновници, постигане на мир с по-умерените представители на талибаните и икономическо развитие. Твърде вероятно е нито едно от тези изисквания да не бъде изпълнено, отбелязва „Гардиън“. Растящото обществено недоволство към войната в Афганистан сред британците не е просто резултат от все по-големите човешки загуби. Самият Гордън Браун е виновен, че досега не съумя ясно да аргументира необходимостта от военни действия, отбелязва вестникът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.