Лобизъм и корупция карат Полша да тръгне срещу хазарта

В България казината са под път и над път. Толкова свободен режим на хазарт няма никъде в Източна Европа. Снимка: е-vestnik

Полското правителство одобри вчера законопроект, с който се захваща с хазартната индустрия и корупцията. Това става седмици, след като избухна скандал, в който бяха замесени висши политици, обвинени, че са лобирали в полза на собственици на казина.Проектът, който трябва да мине през парламента и президента, за да влезе в сила, ще забрани игралните машини извън казината и ще увеличи данъците за тази индустрия.

Заради аферата на 7 октомври четирима високопоставени политици се простиха с постовете си. В печата се твърдеше, че те са лобирали за блокиране на текстове от готвения законопроект, които предвиждаха увеличаване на данъците за фирмите в хазартния бизнес. Експерти обаче предупреждават, че Полша има нужда от дългосрочни решения, за да се справи с корупцията в политиката и че Варшава се фокусира върху игралния бизнес, за да отклони вниманието от корупцията в правителството.

Анна Урбанска, председател на „Трансперънси интернешънъл“ в Полша, оценява положително законопроекта, но казва, че Варшава трябва да се бори с корупцията чрез трайна система, която да надживее сегашния кабинет и да продължи да функционира и след следващите избори. „По-важното сега е да имаме национална стратегия за няколко години – национална антикорупционна стратегия – в която неправителствени и други организации, включително контролиращи, всяка година да следят дали има напредък“, каза Урбанска. „Трансперънси интернешънъл“ е базирана в Берлин и следи проблема с корупцията в цял свят.

Миналия месец премиерът Доналд Туск уволни шефа на Централното антикорупционно бюро (ЦАБ), за когото се твърдеше, че е превишил пълномощията си при разследване от 2007 г. Същия ден във връзка със скандала с хазарта Туск прие оставките на министъра на правосъдието, на заместник-министъра на икономиката и на вицепремиера. Преди тези големи промени в правителството оставка подаде министърът на спорта, а председателят на парламентарната група на Гражданската платформа на Доналд Туск Збигнев Хлебовски бе отстранен, след като бяха публикувани записи на негови разговори с видни бизнесмени, занимаващи се с хазарт.

Въпреки драстичните мерки Туск не подхожда толкова остро към борбата с корупцията, колкото един от предшествениците му, бившия премиер Лешек Милер, които извърши масови чистки в своя Съюз на демократичната левица, твърди анализаторът Гжегож Маковски от варшавския Институт по обществените въпроси.

„Политиците и правителствата, които се борят с корупцията по зрелищен начин, са обречени на провал, защото по-късно е трудно да се докаже, че са били ефикасни“, казва Маковски. Стратегията на Туск и различна от стратегията на Милер, отбелязва Маковски. Туск бързо се прехвърли от скандала с хазарта към проблема с игралните автомати и игрите на непълнолетните. „Туск не се ангажира със скандала. Отърва се от тези, които бяха замесени най-видимо, но нямаше пълна чистка на цялата му партия“, казва Маковски. „Той „покри“ проблема с корупцията чрез проблема с игралния бизнес“. Около 76 процента от поляците смятат, че корупцията е широко разпространена в правителството, показват допитвания на Галъп от 2006 и 2007 г., извършени сред 1000 души.

В изследването на „Трансперънси интернешънъл“ за 2008 г., което обхващаше 31 европейски страни, Полша бе почти в дъното на таблицата. Само Румъния и България бяха с по-лоши показатели. Но в сравнение с оценките от 2007 г. Полша бе по-добре през 2008 г. и това може би се дължи на създаването през 2006 г. на Централното антикорупционно бюро, казват от „Трансперънси интернешънъл“. Поляците добре осъзнават степента на корупция и това оказва натиск на правителство, кара го да работи за повече прозрачност, казва Урбанска. „Поляците повече говорят за корупцията, повече я забелязват и това много влияе на правителствените реформи“, казва Урбанска. „Дава ни усещането, че нещата се подобряват. Може да нямаме много успехи, но нещо се прави“.

Неотдавна бе създадена анкетна комисия, начело с депутати от Гражданска платформа,, която да разследва скандала със закона за хазарта. Урбанска смята, че не е било подходящо точно Гражданската платформа да я ръководи. Поляците се съмняват, че комисията ще проучи всички въпроси, защото през годините са виждали толкова много различни комисии, че те са се обезценили, казва Урбанска. Често пъти тези комисии се използват като поле за политически битки, добавя тя.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.