Цитат в десетката: Защо няма да гласувам за Фандъкова

Йорданка Фандъкова. Снимка: от тв екрана

Имам чувството, че ни правят на маймуни и, че го правят нееднократно и систематично. Днес, вършейки си работата в Бизнес парка „София“, случайно налетях на среща на Фандъкова с избиратели. Тя, извинявайки се със задръствания по околовръстното, закъсня с около час. Случва се. Нямаше да е проблем, ако, в нейно отсъствие, не ни беше забавлявал министър Плевнелиев (на регионалното развитие). Като взе микрофона, не го пусна почти 45 минути, успешно засенчвайки своя началник. Чухме какво ли не! Това било най-отговорното и най-добре организираното и действащо правителство… Спестени били над един милиард лева, от как те били а власт. Как и от какво пропусна да обясни разбираемо.

Увериха ни, за пореден път, че магистрала „Тракия“ ще бъде пусната. Разбрахме и за предстоящото пускане на „Южна дъга“… Стана дума и за IKEA, дето ни чакат за разрешение… Как да приема всичко това, при условие, че Парламентът не е произвел един смислен законопроект, освен няколко лобистки напъна? Нещо съществено да се е пръкнало от Министерски съвет, освен напъни за следене в Интернет, няколко жалки скандала и поредица от откривания на спортни площадки, жалби за безпаричие и хвалебствия за „потеклите“ пари от Еврофондовете (пореден кьор-фишек, отчитайки сумата на отпуснатите и спряните средства). Но, не за локумите плевнелиеви ми е думата!

Срещата, все пак, беше не с Росен (както с умиление го наричаха мнозина), а с борисовата кандидатка за кмет на София, г-жа Фандъкова. След като едвам успя да се спре, министърът най-накрая й даде думата, а кандидат-кметицата бе кратка и веднага попита за въпроси. Това ми хареса!

Като разбрах къде съм попаднал се поинтересувах какво ново около Фандъкова и попаднах на много интересна информация! Сега внимавайте! Фандъкова е в борда на Форум „България – Русия“, по чиято покана идват любимците на Путин, групата ЛЮБЕ. Няма да коментираме странният факт, че годишнина от „падането“ на берлинската стена се празнува с участието на група, която открито афишира политическите си пристрастия към Путин, участвайки в честванията на 20 години от началото на политическата му кариера.

Няма да коментираме и това, че участието им в концерта в НДК под надслов „Кой каза, че живяхме зле“ било богато илюстрирано от VJ-ите с видео-репортажи от въпросното тържество в чест на Путин, „Красная площадь“ и т.п. Няма да коментираме и това, че концертите им в България странно предшестват някои действия и събития, подпомагащи, засилващи експанзията или или защитаващи руското влияние у нас. Няма как, обаче, да не обърнем внимание на думите на г-жа Шаренкова, колежка на Фандъкова в борда на директорите на „България – Русия“, според която, цитирана в СТАНДАРТ, група ЛЮБЕ фактически „удря рамо в кампанията на Фандъкова“. Е, това ми дойде много! По тази причина попитах кандидатката няколко неща:

1. Дали одобрява участието на подобна група в събитие, в чест на падането на берлинската стена?
2. Дали одобрява това, че според Шаренкова, ЛЮБЕ помагат и в нейната кампания?
3. Как тя приема това, в качеството си на кандидат на партия, определяща се като дясно-центристка, на всичкото отгоре, член на ЕНП?
4. И, провокиран от заглавието на събитието, „Кой каза, че сме живели лошо“, я попитах дали е живяла добре през последните 20 години?

Познайте какво?! Въпреки, че не харесах отговора, мисля, че има за какво „да се хване“ човек. естествено, въоръжих се с търпение да изслушам обясненията за това, как да не политизираме културата, как Фандъкова не искала да става цензор и да ограничава хората в избора им какво да слушат… Все пак, това било едно отминало вече време, когато не сме можели да слушаме това, което ни харесва и т.н. и т.п…

Не се изненадах на демагогията, но поне успях да изтръгна това, че тя не одобрявала събитието, затова не отишла, въпреки, че имала покана, и не била съгласна с Шаренкова за „рамото на ЛЮБЕ“. Не било организирано. Поне не от нея. Подразних се от лицемерния, според мен, опит да замаже положението с това, че вместо да куфее на ЛЮБЕ, отишла на пърформънса на жълтите павета, където символично се събаряла берлинската стена…

Успях да дочакам отговор на въпроса дали е живяла добре през последните 20 години. Не беше този, който очаквах, но все пак е нещо. ДОПУСНАТИ БИЛИ ДОСТА ГРЕШКИ… Всички сме си спомняли „онова време“… Ала-бала. Но, най-голямата грешка била, че сме допуснали комунистите на власт. Така и не разбрах, дали е живяла добре.

Предпочетох темата с ЛЮБЕ пред въпроса как оценява шансовете си, ако не беше „човекът на Борисов“, защото знам, че пиарите са й подготвили клиширан отговор, а и тя е достатъчно интелигентна да изрази собствено мнение в своя полза. Разочарованието обаче бе не по-малко да слушам добре клиширани отговори, около същността на неудобните въпроси, извън рамката на екзалтираните съпортърски въпроси, в стил: „Имате ли волята, с твърда женска ръка, подобно на Ангела Меркел да направите еди-какво-си?“

На фона на уводните обяснения на Плевнелиев за най-доброто правителство на всички времена, съпътствани от поредната доза локуми за метрото, пътищата и нямането на пари, изхарчени от предишните „лоши“, просто няма как да не забележим, че Борисов се е обкръжил с удобно-послушни YES-men, които преповтарят тезите му с много малки изключения и вариации.

Смятам, че спечелването на изборите в София на първи тур ще му направи поредната лоша услуга и ще засили маниакалните му разбирания за собственото му величие, поради което смятам, че е МНОГО ВАЖНО да се гласува на изборите за кмет на София за всеки друг, но не и за Фандъкова. Особено, ако сте разочаровани от липсата на ВАШ кандидат. Избирайки „маргинален“ кандидат, вие имате шанса да пратите Борисов на втори тур, което би отрезвило ако не него, поне част от екипа и избирателите му!

Виж още текстове в блога на Асен Генов

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.