Месомания по време на Коледни пости. Къде да намерим постно? + фотогалерия

Сушено-пушени пръчици от говеждо и свинско. Снимки: Нели Томова

Ден преди началото на Коледните пости (от неделя) в София тържествено раздават мръвки в края на изложението „Месомания“.“Чакаме златен медал за това пълнено прасенце“, обяснява един от изложителите. До него е специалитетът им – цяло прасенце, пълнено с кълцани дреболии и прочее.
Докато по света вегетарианството набира популярност, в България месото е основно ядене, а зеленчукът се яде най-често като гарнитура. Което е и едно от обясненията за високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания у нас.

България е уж християнска държава, мнозина се кръстят и ходят на църква, но стане ли дума за пости…. „Аз без месо не мога да живея“ – чуват се реплики, като питаш някого дали пости – „Ако не хапна мръвка, все едно не съм ял“. И средният българин изпада в умиление, като заговори за печено прасенце, пържолка, суджук, шкембе… И, разбира се, освен изложения като „Месомания“, навсякъде по кръчмите по време на пости не можеш да видиш постно ядене.
Тежко и горко на онези, които са решили по християнски да се лишат от месото и животинските продукти през 40-те дни преди Коледа. Ако не си готвят вкъщи и разчитат на ресторанти и заведения, те най-вероятно ще се стопят от глад. Дори и в столицата вегетарианската култура все още не е разпространена дотолкова, че човек спокойно да се нахрани с нещо постно навсякъде и по всяко време.

Камари от меса са наредени на щандовете на „Месомания“. Пържоли, колбаси, деликатеси от всичко, което диша и мърда. Опитайте филето от щраус – подканят на един от щандовете. Изложението е до днес, събота, в Интер Експо Център в София, наред със „Светът на млякото”, „Булпек”, „Салон на виното” и „Интерфуд и дринк”.

Пикантни наденици, аранжирани с изкуствено грозде. Снимки: Нели Томова

Пикантни наденици, аранжирани с изкуствено грозде. Снимки: Нели ТомоваПечено прасе. Снимки: Нели ТомоваМомиче зад щанда показва опакован щраусов суджук. Снимки: Нели ТомоваСалами и луканки, аранжирани като букет. Снимки: Нели ТомоваКолбасите вероятно са по-подходящи за ядене, отколкото за украса... Снимки: Нели ТомоваМомичета с пера рекламират продукти от щраусово месо. Снимки: Нели ТомоваКюфтета, опаковани по специална технология, която запазва качествата им за по-дълго време. Снимки: Нели ТомоваИзборът от колбаси е голям. Снимки: Нели ТомоваСушени и пушени меса и колбаси. Снимки: Нели ТомоваСушено-пушени пръчици от говеждо и свинско. Снимки: Нели ТомоваПастърма. Снимки: Нели ТомоваКлиент си избира месо от един от щандовете. Снимки: Нели ТомоваПо времето на социализма нямаше такова изобилие от видове колбаси, както сега. Хубавите бяха дефицитни, а масовите - боклук. Заблуда е, че тогавашните били по-хубави. И тогава, и сега хубави са скъпите.  Снимки: Нели ТомоваПълнено прасе - цяло и на части. Снимки: Нели ТомоваПилешки бутчета и крилца. Снимки: Нели ТомоваКлиентите могат да опитат месните продукти на почти всеки щанд. Снимки: Нели ТомоваКласическата мешана скара. Изненада. Един от щандовете е аранжиран със зеленчуци. Тук демонстрират кухненско оборудване, черпят клиентите и с други неща, освен с месо. Снимки: Нели ТомоваЕто как се приготвя наденица на скара. Снимки: Нели ТомоваБизнесът върви на фона на грамадни неопечени шишчета.Снимки: Нели Томова

Тук е изложено всичко – от машини и кухненско оборудване до свинска пача. В помещението витае познатият аромат на мешана скара – част от фирмите правят демонстрации, като пекат месо на живо. Шишчета и кюфтета в гигантски размер украсяват от рекламни пана щандовете. На фона на огромни розови пържоли мъже в черно похапват мезе и обсъждат бизнес дела от месопреработвателната индустрия. Луканки и колбаси са аранжирани като цветни букети. Момичета, украсени с пера, рекламират щанд, който предлага деликатеси от щраусово месо. Мъже и жени се запасяват с колбаси, филета и кайма на килограм, без да се тревожат за Коледните пости, които започват в  неделя.

Дори в София, столицата и най-голям град на страната, вегетарианските ресторанти са само 3 (то единият дори не е ресторант), а заведения, които да предлагат постни менюта почти няма. Като попиташ „Имате ли нещо постно?“, може да получиш отговор – „Ами кашкавал пане, омлет, чушка бюрек“. Повечето сервитьори и ресторантьори дори нямат идея какво е пост – че не се яде сирене и нищо от животински произход. В ресторантите по правило не смятат маслото за животински продукт, а когато попиташ за безмесно ястие, някъде могат да ти препоръчат и пилешки хапки.

Заведенията за бързо хранене са на всяка крачка – дюнер, хот-дог или хамбургер със свинско. Като поискаш постен сандвич обаче, те гледат като извънземно или ти се смеят. Сандвичите са винаги с кашкавал и никога само със зеленчуци, баничките – с извара, пиците на парче – със сирене. Като вариант остават салатите, фалафелите, които се предлагат в някои от арабските дюнерджийници и сандвичите с тофу, които се продават в по-големите магазини. Щат не щат, постещите ще трябва да стиснат зъби и да се примирят с ограничения избор. А докато гладуват, може да помечтаят, че по време на Великденските пости някой ще се сети да спретне и вегетарианска версия на „Месомания” в някоя изложбена зала.

Вегетариански ресторанти в София:

Слънце Луна
ул. У. Гладстон 18Б (ъгъла с Княз Борис)
тел: 0895 64 84 77
www.sunmoon.bg

Dream House
Ул. Алабин 50А, ет. 1
тел: 980 81 63
www.dreamhouse-bg.com

Back Home
ул. Врабча 24
Тел: 843 03 53
www.Backhomebg.com 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.