Израел – Ливан: фалафелът и ракетите като повод за война

Наталия Аманова, Алексей Андреев

Снимка: уърлдтрибюн

Арабските медии от последните дни са пълни с информации, че Израел се готвел за поредната война с Ливан. Еврейската държава се канела да започне военни действия в началото на идната година под предлог, че били засилени доставките на ирански оръжия за ливанската „Хизбула“. Както твърдят израелските тайни служби, миналата седмица край бреговете на страната бил заловен корабът „Франкоп“ (плаващ под флага на Антигуа и Барбуда), нелегално пренасял оръжия в Ливан. Според тяхната версия, товарът бил доставен предварително в Египет от Иран. Оръжието било конфискувано; това позволи на Техеран тутакси да обвини Тел Авив в „пиратски действия“. Случаят с „Франкоп“ вече не е първият, в който Иран се опитва да достави контрабандно оръжия на „Хизбула“, заяви по този повод президентът на Израел Шимон Перес.

Арабският в. „Ал Хаят“, излизащ в Лондон, и йорданският „Ад Дустур“ цитираха източници от френския парламент, според които през пролетта на 2010 г. Израел може да започне нова война срещу Ливан. Йорданското издание се позовава на данни, публикувани от френски депутат. Според тях, военни експерти от Париж, Вашингтон и Тел Авив обсъдили неотдавна на съвместна среща плановете за „предстоящата операция“. Целта била да се обезвреди един ирански съюзник, сиреч ливанската групировка „Хизбула“, преди да бъде нанесен военен удар срещу Ислямската република. Британският в. „Гардиън“ също информира за заплахата от нова война и предупреждава, че заради опасения от израелска атака „Хизбула“ променя досегашната си тактика. Изгубила преди две години бункерите и опорните си пунктове в Южен Ливан, организацията разчитала да акцентира главно върху купените неотдавна ракети „земя-земя“.

Вчера Ливан побърза да опровергае всички тези „слухове“. Външният министър Фаузи Салух заяви, че няма признаци да наближава нова война с Израел, но допусна възможността за конфликт „в далечно бъдеще“. Муфид Котейш, професор в Ливанския държавен университет, заяви в коментар за „Новие известия“, че мистериозната история с кораба „Франкоп“ „налага да се проведе международно разследване, а не да се вземат на доверие думите на израелските генерали“. „Израелската жалба срещу Иран, внесена наскоро в Съвета за сигурност на ООН, предизвика голямо учудване в Ливан“, подчерта ученият.

Директорът на израелския Институт за евроазиатски изследвания Цви Маген пък заяви пред „Новие известия“, че развитието на нещата в Близкия изток означава промяна във вектора на конфронтацията: „арабско-израелска досега, тя се превърна в иранско-израелска“. „Иран избра Израел за основна мишена, за свой главен враг. Междувременно създаде и цяла мрежа от регионални организации, които го подкрепят, включваща и «Хизбула», тъй че днес всичко опира до Техеран“, убеден е израелският експерт.

На фона на засиленото напрежение по израелско-ливанската граница изглежда доста куриозно един друг конфликт между тези страни: Бейрут се кани да се съди с Тел Авив заради правата върху фалафела (традиционно арабско ястие – пържени топчета от бобови храни с подправки). Шефът на Асоциацията на индустриалците в Ливан Фади Ауд изрази възмущение от решението на организаторите на хранително изложение в Ню Джърси (САЩ) да удостоят израелската компания „Хамим ве Таим“ с наградата за най-добър продукт – фалафел, представен като еврейска национална гозба. Според лидера на ливанските индустриалци, арабите били яли фалафел много преди да бъде създадена Държавата Израел, която се мъчела да присвои „чужди авторски права“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.