Възможна ли е модернизацията на Медведев, питат руските медии

Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

В годишното си послание до руския парламент президентът Дмитрий Медведев отново потвърди вчера своя курс към модернизация на страната. Както се очакваше, тя бе лайтмотив на целия документ, пише московският вестник „Комерсант“. Това бе най-продължителното президентско послание в историята на Русия – за 100 минути държавният глава изрече 9548 думи, отбелязва изданието. Рекорден бе и броят на прекъсванията заради аплодисменти в залата – 64. По време на миналогодишното послание събралите се ръкопляскаха на Медведев 56 пъти, а рекордът на днешния премиер и бивш президент Владимир Путин е 47, посочва всекидневникът. Най-често в посланието се срещаха думите „трябва“, „налага се“, „необходимо е“ и производни форми от тях – 89 пъти. На второ място бе думата „длъжен“, на трето – „бъдеще“, а на четвърто – „ние“. Много пъти чухме думите „ново“, „развитие“, „технологии“, и „закон“. Президентът споменаваше по-често за „икономика“, отколкото за „политика“ (33 срещу 27 пъти). По традиция Медведев многократно спомена Русия – 60 пъти; 4 пъти говори за Европа, по веднъж – за САЩ и за Китай, изчислява вестникът.

Съображенията на руския президент за „новата икономика“ излязоха изненадващо близки до възгледите на президента на САЩ Барак Обама, коментира изданието. Държавният глава демонстрира, че има намерение да гради тази икономика самостоятелно. Той възложи на правителството на Путин само няколко поръчения – предимно в сферата на „старата“ икономика и за 2010 г. Самият Медведев ще концентрира усилия върху подготовката за „модернизацията“ – технологическа и социална, обобщава „Комерсант“. Фактически Медведев представи програма за стратегическото развитие на Русия за десетилетия напред, посочва „Независимая газета“. Редица московски издания поместват пълния текст на посланието, коментари на руски експерти в различни сфери за негови отделни аспекти и за шансовете да бъдат осъществени президентските замисли.

Основното в президентското послание са подходите към модернизацията на Русия, заявил пред „Независимая газета“ високопоставен източник от кремълската администрация. Думата модернизация е „доста вяла, но равностойна няма“, добавил той. Партийно-политическият елит в Русия още не е осъзнал колко е важна тази задача, твърди източникът на вестника и се оплаква , че „залата активно заспива“, щом стане дума за модернизация „в партийните аудитории“. „Страната е много изостанала в умствено отношение и е необходимо критично да преосмислим тази трудна ситуация“, допълва той. Според Кремъл, движението към модернизация трябва да бъде плавно, постепенно, ненасилствено. Това до голяма степен е в противоречие с руската история – история на царе и народни комисари, изтъква „Независимая газета“.

„Вие говорихте пред депутатите от Държавната дума и от Съвета на федерацията. Освен това, в Кремъл дойдоха при вас министри, губернатори – цялата висша управляваща класа, каймакът на Русия (…) милионери, милиардери“, пише „Московский комсомолец в традиционната си рубрика „Писма до президента“. „Речта ви бе призив за спешна и радикална промяна на живота ни. Трябва рязко да се придвижи напред науката, коренно да се промени външната и вътрешната политика, незабавно да се разработят (…) нови технологии. Инвестиции, иновации – всичко това е необходимо, и то още сега (…) Кажете, способни ли са тези висши чиновници, този каймак, да изпълнят такава програма? Могат ли да го направят? И дали искат?“ – пита всекидневникът. „Интересите на Русия и интересите на управляващата класа са противоположни. Вашите опити да накарате тези чиновници да работят за благото на родината са безсмислени и безнадеждни“, твърди „Московский комсомолец“.

Модернизацията невинаги е нещо материално, коментира „Росийская газета“. Според официоза, Медведев е представил вчера собственото си виждане за ново устройство на Русия, което гражданите й да постигнат, като преодолеят зависимостта на страната от петрола и „поработят“ върху собствения си манталитет. Ще се наложи Медведев да преодолее съпротивата на контра-елитите, „зарибени от суровинната игла“. Ако Русия се отърве от петролната зависимост, тези хора ще срещнат конкуренция и в икономически, и в социален, и в политически план, коментира пред изданието московски политолог. Те ще гледат президента в очите, ще размахват опашки и ще му лижат ръцете, но пак ще правят всичко в свой интерес – това се нарича бюрократически саботаж, прогнозира експертът. Проблемът е дали Медведев ще получи подкрепа от обществото в Русия, пълно със скептицизъм и цинизъм и с представи, че все едно нищо няма да стане. Освен това, корупцията системно подкопава доверието към властта, забелязва друг столичен аналитик пред „Росийская газета“.

Твърде сериозна икономическа задача пред Русия е да трансформира и демократизира политическата система. Това е въпрос на оцеляване, подчертава московски икономист пред „Время новостей“. „Президентът стои с единия крак върху старата система и търси опорна точка за другия“, казва друг експерт, цитиран в същия вестник. „Президентските думи означават по-скоро динамика, а не модернизация. В посланието са набелязани по-скоро насоките, а не конкретен план стъпка по стъпка“, коментира трети руски анализатор за „Время новостей“. За да се отърве Русия от суровинното проклятие, е необходим технологически пробив. Той обаче е невъзможен в днешните условия и с наличните мощности, изтъква електронният вестник „Утро“.

Остава отворен въпросът какви усилия и разходи ще изисква модернизацията на основните фондове. Дали някой изобщо се е опитвал да ги изчисли? Защото президентът не е поставял такава задача, допълва изданието под заглавие „Диагнозата е поставена, лекарство не е открито“. Общата диагноза е много сериозна – модернизацията е „въпрос на оцеляване“, но е предложено локално, хомеопатично лечение, продължава медицинските алюзии „Ведомости“ в обширен коментар за посланието на Медведев. Президентът „повтори негативната оценка за положението в страната, с която вече свикнахме“, а също и „прекрасната картина на бъдещето“ от своя предишна статия – „умна икономика, която произвежда уникални знания, нови предмети и технологии, полезни за хората“, „ще изградим една истинска Русия – модерна млада нация, устремена към бъдещето“. Обаче пак остана неясно как ще постигнем всичко това, пише всекидневникът.

Медведев си представя необходимата модернизация главно в техническа светлина, но представите му за нея са мъгляви. Дори за техническа модернизация е необходимо да бъдат променени общите условия – реформа на политическите, обществените и икономическите институции. Общите пожелания на Медведев не отговаряха на възложените от него конкретни задачи, заключава изданието. Би трябвало навярно Медведев да направи някоя идея по-мащабна, за да може нейното осъществяване да демонстрира сериозните му намерения, да помогне за изграждане на доверие в обществото. Дребните инициативи ще подобрят едно-друго тук-там, но повечето хора няма да го забележат, смята вестникът. Надали трябваше да очакваме от президента някакъв пробив. Предложените стъпки са несравними по размах с проблемите на страната – но това е, което може днес да направи държавният глава, пише „Ведомости“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.