Какво остави патриарх Павле?

Патриарх Павле. Снимка: официален сайт

Главата на Сръбската православна църква патриарх Павле почина на 95-годишна възраст, съобщиха местните медии, позовавайки се на църквата. Павле ръководеше православната църква на страната по време на посткомунистическото съживяване и трудната й роля във войните на Балканите. Павле почина във военната болница, където получаваше лечение през последните две години. След себе си той оставя църква, разкъсвана от борби за надмощие между реформистите и догматиците. Враждуващите владики не съумяха да изберат приемник на неспособния да изпълнява задълженията си патриарх преди година, въпреки че по план бе предвидено да го направят.

Истински жив светец за вярващите сърби, той така и не бе критикуван за това, че свърза възраждането на Сръбската православна църква с политиката на Слободан Милошевич. Болнаво дете, родено през 1914 г. и бързо останало сираче, Павле става свещеник през 1946 г., след като оцелява от боледуване от туберкулоза, болест, която някога често е завършвала с фатален край. По-голямата част от живота си патриархът прекарва в Косово, където е бил глава на Рашко-призренската епархия между 1957 г. и назначаването му за патриарх на 3 декември 1990 г.

Сръбската православна църква след като десетилетия наред е маргинализирана от комунистическа Югославия, под духовното водачество на Павле прониква във всеки аспект на живота в Сърбия. Свещениците посещават стотици хиляди домове, за да изпълняват различни ритуали, в училищата е въведен катехизис и владики съветват дълбоко вярващия и националистически настроен премиер Воислав Кощуница. За разлика от преди две десетилетия, днес в Сърбия е много популярно да се отдава почит на семеен светец и да се вика свещеник при болни на смъртен одър. Докато присъствието на вярващи в повечето църкви в Европа става все по-ограничено, Сръбската православна църква е заета да строи нови храмове и дори да купува такива в Германия, Франция.

Дребен, крехък и скромен Павле беше начело и по-време на жестокото етническо и религиозно насилие в Хърватия, Босна и Косово. Нито Павле, нито неговата църква и свещеници направиха много, за да променят посоката на агресивния, твърдолинеен национализъм, който поеха заедно със Сърбия. Този път бе поет през 1986 г., преди Павле да замени на поста покойния патриарх Герман, с Меморандума на Сръбската академия за наука и изкуства (САНУ), който визира Велика Сърбия.

В началото на управлението си Милошевич, който никога не е проявявал интерес към църквата, но я е използвал заедно с академиците от САНУ, възнагради лоялността на Сръбската православна църква като финансира изграждането на огромната и забележителна църква Свети Сава в центъра на Белград. През 1991 г. Павле подкрепи Милошевич, когото възприемаше като спасител на Косово от албанското мнозинство, като посъветва студентите да не протестират срещу него.

По-късно, когато войната в бивша Югославия избухна, сръбски свещеници благословиха снарядите, обстрелващи Сараево от хълмовете, и автоматите Калашников, използвани, за да покосяват мюсюлмани в Сребреница, както се вижда във видеоматериал, разпространен десет години след клането през 1995 г. По време на водачеството на Павле Сръбската православна църква не успя да се разграничи от клането в Сребреница, където бяха избити 8000 мюсюлмански мъже и момчета, и от други не така мащабни престъпления, много от които осъществени от мъже, претендиращи, че са набожни християни и големи дарители на църквата. В близко бъдеще е възможна всякаква промяна в политиката на Сръбската православна църква, предвид това, че на опашката да наследят поста на Павле чакат далеч по-твърдолинейни владики.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.