„Етнос“: Бойко Борисов саботира тръбопроводите с руски интерес

Бойко Борисов. Снимка: Таня Киркова

Зачестяват все повече тревожните сигнали, които се появиха преди парламентарните избори в Гърция на 4 октомври, за това дали кабинетът Папандреу възнамерява да продължи енергийното сътрудничество с Русия на стратегическо ниво или не. Интересът и опасенията по този въпрос произтичат от обстоятелството, че евентуален обрат в плановете на САЩ автоматически превръща Гърция в „енергиен заложник“ на Турция, тъй като през нейна територия преминават всички тръби, които се лансират от американците.

Миналата седмица гръцкият премиер Георгиос Папандреу се срещна с руския заместник-министър на външните работи Владимир Титов и според изтеклата информация Атина и Москва продължават да са привързани към изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис и газопровода Южен поток. Лошите новини обаче бяха дошли преди това от среща на института по енергетика за Югоизточна Европа, която се състоя в гръцкото външно министерство. На нея заместник-министърът на околната среда и енергетиката Янис Маниатис представи друга стратегия на правителството в енергийния сектор, предвиждаща да се ограничи енергийната зависимост на страната. Казано с други думи това означава, че правителството на управляващата партия ПАСОК иска да намали руските доставки на синьо гориво за Гърция.

Въпреки добрите думи това е опасен курс. Намаляване на зависимостта на природен газ от Русия означава нарастване на зависимостта от…Турция! По никакъв начин обаче двете страни – Русия и Турция, не са еднозначни за Гърция от политическа и национална гледна точка. Русия е приятелска страна, Турция е враждебно настроена към Гърция. На базата на какви критерии правителството на ПАСОК предпочита да увеличи енергийната зависимост на страната от Анкара, за да намали вноса на руски природен газ? Това може да е изискване на американците, но е катастрофално за Гърция.

Само 3 от 7,5 млрд. куб. м. природен газ, който ще е нужен на Гърция през 2013 г. ще се внася от Русия, останалото количество ще идва от Турция, а известна част ще се доставя и от Алжир. Това е целта на гръцкото правителство, така, както тя бе представена от заместник-министъра на енергетиката. Изведнъж стана известно също, че „непосредствен гръцки приоритет“ е изграждането на…гръцко-италиански тръбопровод, по който ще се пренася през Турция азерски природен газ с американски интереси!

Очевидно е, че се прави опит да бъде преориентирана енергийната политика на Гърция, а основен елемент в нея е адаптирането й към изискванията на енергийната политика на САЩ в региона. Осуетяването на строежа на нефтопровода Бургас-Александруполис по всяка вероятност ще бъде една от последиците от завоя към Вашингтон на гръцката енергийна политика, който се опитва да направи кабинетът Папандреу. „Нужно е да осигурим всички условия за екологична безопасност на този проект“, заяви миналата седмица заместник външния министър Спирос Кувелис. „Междудържавното споразумение гарантира само интересите на едната страна“, каза преди изборите Папандреу, имайки предвид Русия.

С България позициите на правителството на ПАСОК по този въпрос съвпадат по въпроса за нефтопровода, каза Кувелис. Впрочем той има предвид вижданията на новото дясно българско правителство на премиера Бойко Борисов. Не е известно дали Кувелис е казал това в дух на добросърдечност, тъй като София също поставя условия за нефтопровода, които са свързани с екологичната безопасност на проекта. Възможно ли е никой да не е казал на Кувелис, че българският министър-председател Борисов действа като човек на американците в енергийния сектор и че се опитва да саботира всички тръбопроводи с руски интерес, минаващи през територията на България? Това трудно би могло да се повярва.

Петролопроводът Бургас-Александруполис „все още не е погребан“, писа преди месеци руският в. „Комерсант“. Тръбата обаче е без значение за Русия. Путин я даде на България и Гъция като „подарък“ заради участието им в руския газопровод Южен поток, който интересува предимно руснаците. Но, от момента, в който Атина и София направят завой към САЩ и покажат, че не го искат, Москва няма никакво основание да продължи да се занимава с него.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.