Експлозиите в Уляновск или пак за руското безхаберие

Взривовете в Уляновск. Снимка: сегодня

Човешкият фактор е причина за пожара и експлозиите, започнали в петък в арсенала на руското военно министерство в град Уляновск. Това е версията, представена от главнокомандващия на военноморския флот адмирал Владимир Висоцки, пише московският в. „Время новостей“. Нарушени са били технологичните разпоредби за разкомплектоване на боеприпаси, заяви вчера адмирал Висоцки. В неделя взривовете продължиха, но вече под ръководството на сапьори, открили до събота 42 неизбухнали снаряда в радиус от няколко километра, посочва изданието.

В многочасовата артилерийска канонада в Уляновск загинаха двама военнослужещи, 60 души потърсиха медицинска помощ, а над хиляда бяха евакуирани. Местните власти заедно с военните пресмятат щетите, търсят виновниците и възстановяват повредената градска инфраструктура. Президентът Дмитрий Медведев разпореди да се разследват причините за станалото и до две седмици да се проверят всички подобни обекти в Русия, допълва всекидневникът.

Адмирал Висоцки заяви, че са експлодирали над 40 тона артилерийски снаряди от складираните в Уляновск близо 120 тона. Той обеща арсеналът да бъде преместен от града. В събота следственият комитет към прокуратурата на Русия образува наказателно дело по случая, добавя „Время новостей“. „Комерсант“ цитира работничка от завода, пожелала анонимност, според която пожарът започнал, след като в един от цеховете избухнал снаряд.

Експерт от арсенала обяснил, че разкомплектоването на снаряди е много по-опасно от сглобяването им – „още повече че с годините барутът започва да губи свойствата си и по-лесно се възпламенява“. Според него в заводския цех не са били използвани специалните бронирани кабини за разглобяване на боеприпаси, които да предпазят останалите муниции от ударната вълна и евентуалния пожар. Същевременно били завишавани нормите за персонала, принуден да работи на две смени и „да разглобява все повече снаряди“, заявили източници от предприятието. Следствието ще разгледа и този проблем, обещали според „Комерсант“ адмирал Висоцки и следователите.

„Росийская газета“ цитира информация, че в Русия има общо 78 „военни арсенала, разположени непосредствено до големи градове“. „Министерството на отбраната обаче отказа да посочи точния брой складове с боеприпаси и да информира за съдържанието им. Никой не иска да дава ориентири на терористите. От друга страна, дори без намесата на злодеи и диверсанти руски арсенали хвръкват във въздуха със завидна ритмичност“, отбелязва московският официоз и припомня други подобни трагедии от последните години.

По-рано за арсеналите в Русия отговаряше министерството на отбраната – хора под пагон, „но все пак произшествия се случваха редовно“, пише вестникът. След като ремонтът и обслужването на бойната техника се поемат от граждански структури, има опасност в гонитбата за изгодни поръчки те да използват не твърде квалифицирани кадри за работа с експлозиви – нещо недопустимо, предупреждава той. Армейските складове стават все по-взривоопасни и заради стремителното съкращаване на руските въоръжени сили. Огромен брой боеприпаси от разформираните армии и дивизии пристигат допълнително в арсеналите, препълнени още от времето на Великата отечествена война, изтъква „Росийская газета“.

Властите в Уляновск радостно рапортуваха вчера пред населението и федералния център колко бързо напредва възстановяването на района, пострадал от експлозиите. Жители от блоковете край арсенала, засегнати най-сериозно, разказаха обаче пред наш кореспондент, че не виждат никакви грижи от страна на властите, пише „Новие известия“. „Добрата организация я има само по новините. Всъщност никой нищо не прави“, заявила гражданка, в чийто блок не докарали достатъчно стъкла, за да бъдат сменени изпочупените от взривовете. Хората провесвали по прозорците одеяла, но те не пазели от студа и „старците, които си нямат никого, замръзват“ в очакване да получат помощ, казала нейна съседка.

Семейство живеело „буквално върху буре с барут“, след като от петък насам никой не пристига, за да прибере неизбухналите снаряди, разхвърляни край къщата. „Разбрахме, че не сме нужни на чиновниците“, коментира пред изданието местна жителка. „Какво ще стане оттук нататък, никой не знае, нито се опитва да гадае“, пише „Новие известия“. „Апокалипсис със забавено действие“ – обобщава „Московский комсомолец“. „Направо сме извадили късмет – гръмна завод „Арсенал“, а не нещо по-страшно“, коментира правозащитник от Уляновск, цитиран в статията.

Военните заводи са 90 на сто от промишлеността в района, а на по-малко от 100 километра се намира научноизследователски институт за ядрени реактори, който работи с трансуранови елементи. Там се преработват плутоний и калифорний, обяснява той. Активистът подчертава, че цитира открита информация, включително от сайтовете на самия институт. Навремето институтът за ядрени реактори край Уляновск претърпя цяла серия аварии и за три седмици радиоактивен йод покри целия град (през 1997 г., според местни правозащитници – б. р.). Тогава обаче властите скриха тези събития и населението не бе евакуирано, допълва правозащитникът, цитиран в „Московский комсомолец“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.