Дянков нападна БАН тъпо. Първанов защити БАН – пак тъпо

Думите на финансовия министър Дянков, че в БАН са „феодални старци, които си стоят там и събират заплати“ издават голяма простотия. Най-малко липса на възпитание. Идва някакъв пич, работил в Щатите, направен министър набързо от една току-що сформирана партия, и се произнася по-недодялано от самия лидер на тая партия за хора и институция с традиции, които заслужават уважение.

Най-напред – заплатите в БАН са жалки, така че „само да ги събират” е смешно определение. А думата феодални вероятно е неточност на министъра – искал е да каже „синодални”. И в двата случая е невъзпитано и …тъпо.

В БАН са по възрастни само академиците, които могат да работят до 70 години. А те не са много. И в институтите на БАН от години работят по научни програми от САЩ и Европа, направили са си одит и по международни критерии ги класират доста напред като научна организация в Европа. Тия работи, види се, Дянков не ги знае. И се изказва като „превари муле майка си”, тоест бате си Бойко.

И други, които пригласят на Дянков, показват невежество, което не прави разлика между фундаментална наука и рационализации и патенти за производството. И си представят науката като „производствена сила”, по думите на Тодор Живков. И искат да закрият БАН, а да останат само университетите.

Основните атаки срещу академията май са само защото тя има твърде много имоти – огромни терени и сгради, които мнозина искат да лапнат. И този мерак е движеща сила срещу БАН…

Но след нелепото изказване на финансовия министър, президентът Първанов реши да блесне като защитник на науката и да си направи малко имидж върху издънката. Написа специална статия в сайта си, в която злобее и се опитва да иронизира по повод глупостта на Дянков.

Няма по-лош защитник на БАН от Първанов. Неприязънта към него веднага ще се пренесе върху академията. Не става дума кой крив, кой прав. Т. нар. Гоце се опитва да използва авторитета на БАН и се прави на бащица на нацията. По-добре да беше замълчал. Сега атаките срещу академията ще се стоварят с нова сила, защото невежите като Дянков и лакомите за имоти, които седят зад него, ще посочат академията като крепост на президента…

Науката е скъпо нещо. Особено фундаменталната. Например големият адронен колайдър в ЦЕРН, Швейцария, струва милиарди, платен с парите на цяла Европа. И няма никакво пряко приложение „в производството”. И е едно голямо разхищение в кризата, ако си послужим с разсъжденията на Дянков. Но никой не мисли да го спира и не смята, че там само взимат заплати.

И кой ти у нас въобще говори за наука? Става дума за политика и пари.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.