Преди баража с Ейре днес Франция помни кошмара от 17 ноември 1993+видео

Марсел Десаи се държи за главата след гола на Емил Костадинов. Снимка: АФП/БТА

Франция приема Ейре днес, 18 ноември, в среща реванш от баражите за Мондиал 2010 г., ден след 16-ата годишнина на една от най-големите травми в историята на сините: отпадането на  17 ноември 1993 срещу България по пътя към Световната купа през 1994 г. Във вторник Раймон Доменек препоръча да не се намесват в коментарите преди мача историята на тези ноемврийски съдбоносни срещи играни от Франция през годините: „Миналото е друго нещо, сега вървим напред с други играчи, всяко време си има своята истина.“

Докато им бяха достатъчни равенства в последните два мача в квалификациите за Световното първенство през 1994 г. (организирано в Съединените щати), сините стигнаха до две домакински загуби през есента на 1993 година. Първата дойде срещу Израел (2-3) на 13 октомври, като сините водеха с 2-1 седем минути преди края. Преди мача по уредбите на стадиона звучеше песента „Америка“ на Жо Дасен.

    Голът на Емил Костадинов с френския коментар

После дойде корабокрушението с 1:2 срещу България на 17 ноември 1993 на Парк де Пренс. След неуспеха срещу Израел, никой не предполагаше, че сините отново ще се спънат в килима, особено у дома. В едно телевизионно предаване двойката комици Лапал и Шевалие предрекоха резултат 25:0 в полза на френския отбор. Иронията на спорта свърши останалото.

Жинола, изкупителната жертва

Мачът бързо ги опроверга. Българите отговориха на откриването на резултата от Кантона, но няколко секунди преди края резултатът беше 1:1 и Франция се класираше с тази една точка. Тогава Жинола опита да центрира неуспешно, което позволи на българите да започнат контраатака. Българския нападател Емил Костадинов се измъкна на косъм от синята отбрана, разстреля Бернар Лама с удар под гредата и се превърна в национален герой с вкарания победен гол. След удара от центъра реферът свири край на мача.

Франция беше елиминирана. Жерар Улие, треньорът, изрече след мача тежки думи за Жинола, говорейки за „престъпление срещу отбора.“ Удар с кинжал нанесе и Христо Стоичков, българският футболист, който каза: „Французите не се стремяха да спечелят, те не заслужаваха да се класират“. Това отстраняване логично стана фатално за Улие и Еме Жаке го наследи. Франция организира следващото Световно първенство през 1998 г. и го спечели с този треньор. Оттогава, сините не са пропуснали нито един голям международен турнир.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.