Какво постигна Обама в Китай

Плакат на Обама в пекинското метро. Снимка: ейжънвю

Печатът в САЩ широко цитира изявления на държавния глава Барак Обама по време на приключилото му посещение в Китай. Пред група студенти, подбрани от китайското правителство, президентът възхвали достойнствата на свободите на изказа, достъпа до информация и участието в политиката, посочва „Вашингтон пост“. „Вярваме, че това са универсални права“, заяви вчера на срещата в Шанхай Обама, цитиран в материала. Президентът обаче се погрижи да заяви, че САЩ не се стремят да наложат своята система на управление на която и да било друга страна. Той доста дълго уверяваше присъстващите, че САЩ приветстват възхода на Китай като нова сила и няма интерес да се опитва да го сдържи, отбелязва изданието.

Макар и премерени, думите на Барак Обама все пак се сторили прекомерни на китайските лидери и те „цензурирали президентските изявления“. В основната национална информационна емисия снощи не бе споменато за срещата в Шанхай, а новината за пристигането на Обама бе съкратена до по-малко от минута и излъчена чак след шест други информации, посочва вестникът. Правозащитници коментираха, че са доволни да чуят изявленията на Обама в полза на свободата на печата и уважението към етническите малцинства.

В реакцията на други обаче доминираше разочарованието, изтъква „Вашингтон таймс“. „Това бе пропусната възможност“, заявил Филим Кайн, говорител на „Хюман райтс уоч“. „Той пропусна да отбележи някои от най-характерните и най-основни нарушения на човешките права в Китай“, пояснил активистът. Според Кайн, евентуалните нови стратегически отношения на САЩ с Китай „трябва да дават възможност за повече прямота, щом се обсъждат въпроси на съвестта“. „Не видяхме това в думите, които каза днес“, заявил правозащитникът пред „Вашингтон таймс“.

В повечето си изказвания Обама акцентира върху необходимостта Китай и САЩ да се превърнат от съперници в партньори, пише „Ню Йорк таймс“. Обама заяви, че двете страни носят „бремето на лидерството“ в сфери като климатичните промени и неразпространението на ядрените оръжия. Той каза, че е необходимо Китай и САЩ да работят в по-тясно сътрудничество по въпроси от общ интерес, допълва изданието. Тонът, избран от госта, се дължал според „Ню Йорк таймс“ на факта, че Китай е станал „най-големият чуждестранен кредитор на САЩ в момент, когато общият им държавен дълг нараства, а икономиката на страната все още се опитва да си проправи път навън от дълбоката яма“.

Обама заяви още през първия ден от визитата, че САЩ не се опитват да сдържат китайския възход. Трудно е за САЩ да четат лекции по икономика на Китай, щом страната държи толкова много от дълга на Щатите, забелязва и британският „Индипендънт“. Чичо Сам дължи на Китай повече пари от когото и да било в цял свят. При всяко положение, възходът на Китай вече е факт, добавя „Индипендънт“. Междувременно „Пекин е разтревожен от стремежа на Америка да излезе от световната криза, като жертва интересите на Китай“, пише руският „Независимая газета“.

КНР е най-големият заемодател на САЩ; при това е убедена, че гигантският им бюджетен дефицит ще отслаби долара и ще понижи стойността на китайските активи в чужбина, номинирани в долари – общо два трилиона и 273 милиарда долара към края на септември т. г., пояснява всекидневникът. Експерти на вестника смятат, че Китай наистина има причини да се страхува. Политиката на САЩ да запазят ниски доларовите лихви увеличава спекулациите на глобалните финансови пазари и насърчава надуването на нови „сапунени мехури“, коментира московски аналитик, цитиран в статията. САЩ все още са основният фактор за растежа на китайската икономика – Китай все още не е постигнал тъй голямо нарастване на вътрешното си потребление, че да замени с него потреблението на китайски стоки от САЩ, припомня друг руски експерт за „Независимая газета“.

Въпреки трийсетгодишните вече дипломатически връзки между двете страни, отношенията им остават твърде сложни, подчертава френският „Фигаро“. Наистина, Китай е обширен пазар за американските стоки, но търговският баланс е нарушен. Независимо от сътрудничеството между двете армии, САЩ са разтревожени от нарастващата мощ на своя партньор, пише парижкият вестник.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.