Фалшива новина отприщва Нежната революция от 1989 г.

Ноември 1989 г. в Прага. Снимка: дисклоузтв

Ден след жестокото смазване на студентска демонстрация от комунистическата полиция на 17 ноември 1989 г. в Прага, разпространила се мълниеносно лъжлива информация за убит студент отприщва Нежната революция. Забранявах на дъщеря си да ходи на демонстрации, много се страхувах. После обаче чух, че полицията убила един студент – Мартин Шмид – и веднага й казах: „Върви“, спомня си пенсионерката Анна Милотова. Седмица след падането на Берлинската стена, полицейската жестокост над студентите внезапно предизвика много по-масови демонстрации. Дисидентите бяха демонизани в очите на мнозина, студентите обаче бяха смятани за невинни, което също допринесе за мобилизирането на много хора, разказва режисьорката Наташа Дудински, която през 1989 г. следвала.

Двадесет години по-късно информацията за смъртта на студента остава обвита в мистерия. Дали тя не е дело на митоман? Или пък става дума за заговор, чиито автори са изгубили контрол над ситуацията? Като много от другарите си, тогавашният студент по математика Мартин Шмид със сигурност е участвал в шествието на 17 ноември. Той обаче си тръгнал преди да се развихри полицейското насилие. На 18 ноември, събота, жена, която Шмид никога не бил срещал, казва пред група дисиденти около Петр Ул, шеф на нелегална осведомителна агенция, че неин приятел – Мартин Шмид, е бил убит от полицията.

„Бяхме убедени, че това е истина“, казва бившият политически затворник Ул, който съвестно разпространява новината за чуждестранните радиостанции „Свободна Европа“ и „Гласът на Америка“, слушани тогава от милиони чехи и словаци. В неделя, 19 ноември за предполагаемия убит студент говорят всички. „Ян Палах 1969-та – Мартин Шмид 1989-та“, скандира тълпата, събрала се спонтанно на Вацлавския площад. Същия ден комунистическата телевизия кара Мартин Шмид да опровергае информацията. Събития обаче вече са набрали ход.

Вечерта дисидентът Вацлав Хавел и съмишлениците му учредяват движението „Граждански форум“, което оглавява революцията, довела до създаване на „правителство на националното съгласие“ (на 10 декември). На 29 декември 1989 г. Хавел е избран за президент. Преди да изгубят властта, комунистите осъждат Ул на едноседмичен затвор „за разпространяване на лъжлива информация“.

Историята ми изигра странен номер. Колелото се завъртя и аз можех единствено да му помагам, пише на интернет-сайта си математикът и музикант Мартин Шмид. Човекът, оказал се неволно в центъра на събитията, от години отказва да говори пред медиите. „Журналистите ми задаваха все едни и същи въпроси“, обяснява той пред Франс прес.

По онова време се появяват куп хипотези за това откъде е тръгнала лъжливата информация. За някои „операцията“ е организирана от група служители на Държавна сигурност (StB) – привърженици на Михаил Горбачов, с надеждата да предизвикат недоволството на хората и да свалят старата комунистическа гвардия в полза на реформаторите. Според друга хипотеза лъжливата новина имала за цел обратното – обвиняването на дисидентите в лъжа, за да бъдат те хвърлени в затвора и да им се попречи да организират прояви по повод Деня на правата на човека. Дори демонстрацията на 17 ноември да я нямаше, нашата революция пак щеше да възтържествува, било то дни или седмици по-късно, твърди Ул.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.