Войната в Афганистан гълта все повече милиарди

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩ

Преразглеждането на военната стратегия в Афганистан от американския президент Барак Обама не само изложи на показ разногласията между неговите политически и военни съветници относно колко войници да се пратят, но и колко ще струва това. Разходите по войната в Афганистан се удвоиха спрямо миналогодишните, достигайки 6,7 милиарда долара само за месец юни, a шокът от тази цифра може да подхрани съпротива в конгреса срещу допълнителни военни подкрепления. От Пентагона казаха, че вероятно ще се нуждаят от извънредно финансиране на военните операции, но твърде много въпроси остават без отговор, за да се изчисли точната сума.

По груби сметки, цитирани от законодатели и бюджетни експерти, ще бъдат необходими към 40 милиарда долара, но различните оценки за разходите за допълнителни войски внесоха още по-голямо объркване по въпрос, който може да има последици за Обама в кампанията за парламентарните избори догодина. Бюджетната служба на Белия дом изчислява, че всеки допълнително изпратен войник в Афганистан ще струва по един милион щатски долара. Това означава, че допълнителните 30 000 – 40 000 войници – цифра, която бе одобрена от някои от главните съветници на Обама по националната сигурност и военните въпроси – ще струват 30- 40 милиарда долара годишно.

Но инспекторите в Пентагона изчисляват, че оперативните разходи по разполагане и поддържане на един допълнителен войник в Афганистан ще струват двойно по-малко, т.е. 500 000 долара годишно. Правителствени служители заявиха, че Обама е поискал по-подробен разчет на тези разходи, както и сроковете, в които афганистанската армия и полиция ще поемат отговорността за опазване на сигурността от американските войски, преди да реши колко военни, от 10 до 40 хиляди, да бъдат изпратени.

Според г-жа Кристин Феър, военен анализатор от Джорджтаунския университет, фактът, че длъжностните лица не постигат съгласие относно разходите е показателен за по-широките разногласия по целите на войната. „Това отразява политическия климат. Ръководството на страната е объркано, ние сме разорени, а повечето американци не знаят защо изобщо сме там“, каза Феър. Сред скептично настроените относно изпращането на още войници са вицепрезидентът Джо Байдън, посланикът на САЩ в Кабул и някои водещи американски съветници.

Всяко допълнително финансиране би надхвърлило тавана от 130 милиарда долара, които Конгресът одобри за войните в Афганистан и Ирак за финансовата година, която започна на първи октомври. Бюджетните експерти казват, че да се изчислят точните разходи по предлаганото увеличение на контингента в Афганистан на този етап от ревизирането на стратегията е практически невъзможно. Разходите зависят от няколко фактора, по които още не е взето решение, например какви части ще бъдат разположени. Хеликоптерните ескадрили например са далеч по-скъпи от сухопътните части.

Оценката за един милион долара, използвана от Службата по мениджмънт и бюджет към Белия дом, изглежда включва и разходите по снабдяването на допълнителните подкрепления с повече разузнавателна информация и нови бронирани машини, за да се намали опасността от крайпътни бомби. Оценката на експертите в Пентагона за 500 000 долара включва заплатите, както и разходите по изпращането на машините и оборудването, които войнците ще използват, като танкове, високопроходими военни джипове Хъмви, транспортни самолети и хеликоптери. Но Пентагонът изключи по-„спекулативните“, според него въпроси, свързани с разходите по строенето на пътища и жилища, замяната на унищожено или повредено оборудване и събирането на разузнавателна информация, казаха правителствени служители.

Плановете за бързо увеличаване на размера на афганистанската национална армия и полиция може да добавят десетки милиарди долари в разходите през следващите години. Нарастващото обществено безпокойство относно увеличаването на рекордния бюджетен дефицит от 1,4 трилиона долара може да превърне новите извънредни военни разходи в политическа пречка за Обама. Администрацията на бившия президент Джордж Буш беше широко критикувана за използването на подобни искания, за да финансира войните. И демократите, и републиканците заявиха, че такива извънредни искания няма да бъдат така внимателно разгледани, както редовния бюджет.

Обама обеща да сложи край на тази практика, но през април помоли Конгреса за допълнителни 83,4 милиарда долара за финансиране на войните, обосновавайки се с заплахите от Ал Каида и набиращите сила талибани. Тогава Обама каза, че допълнителното финансиране било „последното планирано“. Увеличението на разходите в Афганистан отразява увеличението на войските през изминалата година – от 30 000 на 68 000 – както и на разходите, свързани с всичко от хеликоптери и бронирани машини до медицински грижи за ранените, заявиха военни представители. В Афганистан са разположени също над 40 000 съюзнически войници.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.