Янукович жадува да се върне на власт в Украйна

Джеймс Марсън

Виктор Янукович. Снимка: правда

Водещият кандидат президент в Украйна Виктор Янукович казва, че след като в продължение на пет години страната му е управлявана от прозападен лидер, сега тя има нужда да възстанови силните отношения с Русия и да успокои стремежа си към членство в НАТО. „Никога не съм отричал влиянието на руския фактор в украинската политика. Трябваше винаги да го вземаме предвид“, каза Янукович в първото си интервю за западна медия от началото на предизборната си кампания преди месец.

Според проучване от октомври на центъра Разумков в Киев Янукович е фаворит, с 29 процента подкрепа за изборите на 17 януари. Президентът Виктор Юшченко е последен с едноцифрен процент, а съперникът му и бивш съюзник в оранжевата революция премиерката Юлия Тимошенко е на второ място с 20 на сто. За нито един кандидат не се очаква да достигне 50-те процента, необходими за победа на първия тур, затова се очаква Янукович и Тимошенко да се явят на балотаж през февруари.

На изборите от 2004 г. Янукович, подкрепен от Москва, бе първоначално обявен за победител, докато т.нар. оранжева революция не изкара стотици хиляди хора по улиците на Киев, които протестираха срещу предполагаемото фалшифициране на резултата. Юшченко, който спечели при повторното преброяване, разпоредено от Върховния съд, имаше обтегнати отношения с източната съседка на Украйна.

Възраждането на влиянието на Янукович идва на фона на неуспеха на правителството да прокара обещаните промени отчасти заради вътрешните борби между президента и премиера, които не постигнаха съгласие по антикризисна програма. Брутният вътрешен продукт на Украйна се сви с 18 на сто през първата половина на годината и това навреди на Тимошенко, която като премиер е отговорна за икономиката. Кампанията на Тимошенко подчертава колко усърдно се бори тя с кризата въпреки окачествяваните от нея като „блокиращи“ тактики на Янукович и Юшченко. Мотото на кампанията й е „Тя работи“.

Партията на регионите на Янукович бе движещата сила за проектозакон, неотдавна одобрен от Юшченко, който предвижда големи увеличения на заплатите и пенсиите. Правителството на Тимошенко каза, че не може да си позволи увеличенията, а самата тя шумно им се противопостави. Международният валутен фонд, който помогна на украинската икономика с кредити от близо 11 милиарда долара миналата есен, обяви, че законът е най-голямата пречка пред отпускане на следващи заеми.

Янукович обвини правителството на Тимошенко, че не е изпълнило икономическата програма, договорена с МВФ, и каза, че законът е необходим, за да се помогне на домакинства с ниски доходи по време на острата криза. Янукович ясно показа, че ще се стреми да подобри отношенията с Русия, като призова за „добре балансирани“ отношения с Европейския съюз и Москва предвид силните икономически връзки на Украйна и с двете съседки. Той каза също, че иска да изгради „ползотворни“ отношения с НАТО, но няма да иска членство докато мнозинството украинци не поискат това. Проучвания показват, че случаят в момента не е такъв.

Юшченко многократно влиза в конфликт с Москва заради руските доставки на газ, които минават транзитно през Украйна, заради стремежа си за членство в НАТО и подкрепата си за грузинския президент Михаил Саакашвили по време на войната на Русия в Грузия през 2008 година. Руският президент Дмитрий Медведев изпрати през август писмо до Юшченко, в което осъжда „антируската“ му политика.

ЕС и Русия се договориха вчера да създадат система за ранно предупреждение в защита на европейските потребители в случай на повторение на газовия спор от миналата зима, в който руските доставки на газ за Европа през Украйна бяха спрени за две седмици заради цени и плащания. Русия обаче предупреди миналата седмица, че повторно спиране на газовите доставки не е изключено, ако Украйна не плати сметките си, а един от високопоставените съветници на Янукович каза вчера, че подписаните от Тимошенко договори в Москва през януари са „крайно неблагоприятни“ за Украйна и трябва да бъдат преразгледани.

Анализатори твърдят, че Русия не залага всичко на една карта този път. Руският премиер Владимир Путин също разви топли отношения с Тимошенко. Тя си мълчи за членството в НАТО, но защитава европейската интеграция и прагматичните отношения с Русия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.