Компромати валят преди президентските избори в Румъния

Румъния влезе в ЕС, а опасенията, че ще се върне към старите корупционни практики се оправдаха. Снимка: etv24.ee

Няколко дни преди президентските избори в Румъния на 22 ноември кампанията се ожесточи заради поток от потенциално дискредитиращи разкрития за фаворитите в надпреварата. Първата мишена беше досегашният държавен глава Траян Бъсеску, който стана главен герой на публикувана в САЩ книга, базираща се на разказите на бившия прокурор Чиприан Нъстасиу. Въпросният прокурор е работил по няколко нашумели случая на шпионаж и трафик на оръжие, най-известният от които е свързан с отвличането на трима румънски журналисти в Ирак. През 2008 г. той бе уволнен за „липса на професионализъм“.

„Тази творба е израз на болката на човек, който бе линчуван от медиите и висшестоящите“, посочва Нъстасиу. Книгата със заглавие „Разграбването на Румъния“ припомня ролята, изиграна от Бъсеску при освобождаването на журналистите, които през 2005 г. бяха държани за заложници в продължение на 55 дни, и впоследствие при разследването срещу „мозъка“ на отвличането, румънско-сирийския бизнесмен Омар Хайсам. Арестуван в Румъния през април 2005 г. за „тероризъм“, Хайсам бе освободен в средата на 2006 г. по здравословни причини. Няколко седмици по-късно той напусна страната при неизяснени обстоятелства под носа на тайните агенти, натоварени със задачата да го наблюдават по 24 часа в денонощието.

Бягството му разтърси разузнавателните служби, които впоследствие бяха „обезглавени“ от президента. „Бъсеску изигра благоприятна роля в усилията за освобождаване на журналистите, и неблагоприятна в продължението на историята“, твърди Нъстасиу. Той намеква, че сириецът с румънски паспорт, осъден задочно през юни 2007 г. на 20 години затвор, не е можел да напусне страната, ако не е имал съучастници по високите етажи на властта.

В понеделник вечерта държавният глава отхвърли обвиненията, подчертавайки, че е бил начело на „кризисната група, работила за освобождаването на тримата журналисти“. „Този случай се използва за политически цели“, заяви той, като обвини Нъстасиу, че участва в „мръсни игри“. Прокуратурата от своя страна даде ход на разследване, което да установи достоверността на твърденията на бившия прокурор. Още преди излизането на книгата, от достигналите до медиите разпечатки на телефонните разговори между Хайсам и Нъстасиу, стана ясно, че конците в тази афера е дърпал мистериозен „професор“. Според Нъстасиу „професорът“ е именно държавният глава.

Лидерът на социалдемократите и главен опонент на Бъсеску Мирча Джеоана обвини президента, че си е присвоил „милиони евро, предназначени за неговата кампания“ по време на разговор с журналист, който бе огласен без тяхно знание. „Тези разкрития ще предизвикат още по-голямо разочарование сред избирателите, които ще си помислят – всички политици са еднакви, за какво изобщо да гласувам“, коментира политологът Даниел Барбу. „Шантаж, икономически шпионаж, съучастничество с терорист, разграбване по високите етажи на властта – тази достойна за Секуритате кампания извади на бял свят огромно количество морална нищета“, писа журналистката Родика Чобану в коментарната си рубрика в ежедневника „Гъндул“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.