Без порно, компаньонки и любовници за китайските чиновници

Нощният живот в Шанхай. Снимка: Уебшотс

Китайските държавни служители трябва да зарежат любовниците си, баровете с компаньонки и да се откажат от екстравагантностите като част от усилията на комунистическата партия да ограничи корупцията, която заплашва нейното управление и опетнява репутацията й. Езикът на новия морален натиск, една от многобройните неформални кампании, които текат в момента, е изненадващо смел, като често излиза извън формалния стил на общуване, за да очертае ясната връзка между моралния упадък и корупцията. Според статистически данни, представени в неотдавнашна реч пред държавни служители, 95 процента от „слугите на народа“, разследвани за корупция, имат любовници.

„Не е възможно да имаш любовница със заплатата, която получаваш, защото поддържането на такъв вид екстравагантен начин на живот изисква много пари“, заяви пред държавни служители в южен Китай Ци Пейвън, който отговаря за дисциплината в партията. „Така, че какво правите ако нямате пари? Естествено ще използвате дадената ви власт, за да изкарате допълнителни средства“, каза Ци, цитиран от държавните медии. Посланието бе потвърдено миналия месец в поредица от речи в партийни школи, изнесени от Ли Юанчао. Той ръководи организационния отдел на ККП, който контролира срещите на високопоставените лица.

Кампаниите за морал в управлението датират от времето преди комунистическата партия да вземе властта през 1949 г., но сегашната изглежда се корени повече във виждането, че ширещата се корупция заплашва да подкопае авторитета на партията и постоянно изопачава ценностната система на бързо развиващата се страна с население от 1,3 милиарда души. Междувременно, усилията за контрол върху потенциално подривното съдържание в интернет бяха подкрепени от кампания срещу порнографията, нецензурираното съдържание и рекламирането на сексуални услуги.

Властите наскоро забраниха над 1400 еротични издания и 20 уебсайта, включително такива, в които се дискутират сексът за една нощ, размяната на съпруги, сексуалното малтретиране и насилие, които „пренебрегват общото благоприличие“, посочва Главното управление на медиите и медийното съдържание. Без установени определения какво представлява неприличен материал, кампанията осигурява на цензорите неограничена власт да блокира материали, включително много блогове и социални мрежи като Фейсбук, Ютюб, Туитър и tumblr.

Не всеки обаче е готов да се съобразява с цензурата. Тази година правителството трябваше да се откаже от предложението си за драстично засилване на цензурата в интернет, като нареди да бъдат сложени филтри за порнография на всички компютри. Това провокира лавина от жалби, включително и във връзка с отказването на достъп до голямо количество материал, който не може да бъде определен за неприличен. Това отстъпление е елемент от една по-широка тенденция в китайското общество – постепенното намаляване на способността на партията да се намесва в личните дела на гражданите.

Въпреки, че запазва абсолютния си политически монопол, партията, в която членуват 73 милиона души, вече не упражнява пълен контрол върху достъпа до работа, до нови жилища и пътуване и вече не изисква от правителствените служители да искат разрешение от шефовете си, за да се оженят. Джун Тьофел Драйър, експерт по Китай в Университета в Маями, смята, кампанията за морал в управлението се корени в „схващането, че хората, които обичат удоволствията, не работят толкова усърдно, колкото трябва“. Китайците се трудиха в продължение на 30 години, за да изградят икономическото могъщество на страната си, и „безспорно управлението е забелязало, че в други общества поколението, което доведе страната до просперитет, вероятно ще бъде наследено от едно по-фриволно поколение“, изтъква Драйър.

Един известен пример е този с Чън Лянгю – член на Политбюро и бивш председател на партията в Шанхай, който е най-влиятелният партиен функционер и държавен служител, свален от власт през последните години. Той бе обвинен, че е ненаситен Лотарио, задоволяващ сексуалния си нагон с множество любовници. Акцентът върху предполагаемото неприлична поведение на Чън бе окачествено като опит да бъде отслабена оказваната му подкрепа от други държавни служители, които му дължат кариерите си.

По време на кампания за морал партийните активисти могат да получат отрицателни точки в характеристиките си, ако се разбере, че са клиенти на барове с компаньонки, в които млади жени правят компания на мъже като пият, пеят заедно с тях, а често и вършат много други неща, подчертал ръководителят на организационния отдел Ли Юанчао. Кампанията съвпада и с произнасянето тази година на присъди срещу 16 високопоставени служители, четири пъти повече отколкото миналата година.

В крайна сметка ефективността на кампанията може да бъде краткотрайна, най-вече защото може да разкрие много повече корупция, отколкото партията си е представяла. Драйър подчерта, че в началото е възможно държавните служители и партийните функционери да демонстрират поне повърхностно спазване на новите изисквания, с което кампанията ще изгуби от силата си. „И тогава старите модели на поведение постепенно отново ще се проявят“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.