ФБР подозира терористи в хакерски атаки

Послание на пакистански хакери. Снимка: от монитора

Федералното бюро за разследване (ФБР) разследва хора, за които са предполага, че са свързани с Ал Каида и които са проявили интерес към предприемане на хакерски атаки срещу компютърни системи, контролиращи важна американска инфраструктура, заяви във вторник пред Конгреса висш служител на ФБР. Няма доказателства, че терористични групи са развили изкусни хакерски умения, но липсата на мерки за софтуерна сигурност увеличава вероятността терористите да извършат такива атаки в бъдеще, предупреди той.

Ако терористите придобият такива умения, ще могат да осъществят свои „разрушителни и смъртоносни намерения“, заяви във вторник пред сенатската комисия по правосъдие помощник-директорът на отдела за киберпрестъпления към ФБР Стивън Чабински. „ФБР знае, че има хора, свързани или симпатизиращи на Ал Каида, които са забелязали и обсъждали уязвимостта на американската инфраструктура от хакерски атаки, и сега бюрото ги разследва“, каза Чабински пред комисията, без да даде каквито и да е други подробности.

Подобна инфраструктура може да включва електроснабдителната мрежа и транспортни системи. Контролиращите системи на американската инфраструктура, както и паричните трансфери днес са пряко или косвено свързани с интернет. Хакерите са способни да проникнат в компютърните системи на американската електрорапределителна мрежа, както и да манипулират банкови преводи. В интервю от вторник бившият министър по вътрешната сигурност Майкъл Чертоф заяви, че Ал Каида вече е способна на хакерски атаки. „Не мисля, че те са най-добрите в света, но имат известни умения“, каза той. Чертоф допълни, че очаква Ал Каида да развие повече умения в хакерските атаки, които да им позволят да атакуват по-малко защитената инфраструктура, може би в секторите по транспорта и енергетиката. „Въпрос на време е“, каза той. „Те стават все по-способни да нанесат щети“.

Тези мнения подсилиха тревогата, за която бившият директор на Националното разузнаване Майк Макконъл заговори публично миналия месец – за потенциалния риск от терористични атаки срещу компютърните системи и информацията, която крепи американския финансов сектор. „Притеснявам се от някои терористични групи, способни да унищожат ликвидността“, каза Макконъл. Влиянието на подобна атака може да е по-сериозно от терористичните атаки от 11 септември, заяви той. На изслушването в Сената представители на министерството на вътрешната сигурност и министерството на правосъдието казаха също, че страната не е съвсем подготвена за хакерски атаки, че сегашните закони не позволяват както трябва на правителството да ги предотвратява.

„Трябва да засилим способността си да се защитаваме“, заяви Филип Рeйтинджър, заместник-министър на вътрешна сигурност, отговарящ за киберсигурността. Той каза, че всеки ден американските системи са обект на атаки от престъпници и други противници, които крадат пари, за да финансират терористични или престъпни дейности, или измъкват ценна информация. Според Рейтинджър най-голяма тревога буди уязвимостта, която се появява, когато компонентите на технологичните системи не са добре прегледани за пропуски в сигурността, преди да станат част от по-големи системи.

Служители освен това намекнаха, че има вътрешен спор дали законите за технологии и надзор трябва да бъдат променени, за да се предотвратяват хакерски атаки. Когато бе притиснат от сенатор Шелдън Уайтхаус, демократ от Роуд Айланд, бившият държавен секретар Джеймс Бейкър заяви, че законите не са адекватни. „Ние определено разискваме тези проблеми в правителството“, каза Бейкър.

Независимо от Сената компанията за компютърни антивирусни програми „МакАфи“ публикува доклад на Пол Кърц, който ръководеше прегледа на киберсигурността в преходния екип на Обама. Неговото заключение бе, че някои хакерски атаки от 2007 г., включително израелските срещу Сирия и американските хакерски оръжия, използвани във войната в Ирак, представляват кибервойна. Този доклад е първият опит да се определят характеристиките на кибервойна и да се анализират различните атаки.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.