Глоба 50 000 евро на ден за боклука на София? Кметът Борисов ни бали ял, ни бали мирисал…

Европейската комисия прати България в Европейския съд в Люксембург, защото софийските бали с боклук не са преместени от временните площадки край София. Това е наказателната процедура, която Брюксел започна през 2007 г. Съдът ще реши дали България нарушава европейското право в екологията. И тъй като нарушението е очевидно, следват два варианта глоби – еднократна на базата на БВП на страната, и ежедневна санкция, докато балите си седят още там –между 30 и 50 хиляди евро на ден.

И каква стана тя? Софийските бали с боклук се затъркаляха не от 2007 г., а още откак Софиянски се измъкна като пръдня из гащи от кметството. И наследникът му Бойко Борисов, избиран два пъти за кмет, за 4 години не можа да реши въпроса. Все правителството му беше виновно. Същото правителство хвърли полицейски части да проправят пътя на камионите с боклук към сметището в Суходол, отпусна от джоба на данъкоплатеца (не само от софийския) безумни пари да карат столичния боклук в Силистра (!), Пловдив и Карлово.

И сега премиерът непрекъснато се оправдава с предишното правителство.

Ама, чакай – за толкова време кмет, можеше да построиш завод за боклука. Или поне да го започнеш. Вместо това – едва миналата година е задвижена някаква процедура – чакат се едни пари от Брюксел. И още се не виждат, че процедурата тече бавно…

И заради това мотане, сега България ще плаща. Със сигурност ще чуем от бившия кмет, сега премиер, че му е виновна световната конспирация на тройната коалиция. Докога ще вървят тия оправдания?

Един кмет на място отдавна щеше да реши този проблем, вместо да открива ремонтирани детски градини и изложби.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.