Срещата Путин – Тимошенко: Пак газова война?

Снимка: експертру

Сигурността на доставките на газ за ЕС отново беше поставена под въпрос, след като Украйна и Русия влязоха в поредна словесна престрелка по темата. Тон даде украинският държавен глава Виктор Юшченко, който публикува на сайта на президентството отворено писмо до руския си колега Дмитрий Медведев. В него се посочва, че преносът на руски газ за Европа ще бъде застрашен, ако не бъдат преразгледани споразуменията с Москва. Проблеми в договореностите били ниските транзитни цени и принципа „взимай и плащай“, който задължавал страната му да да плаща определена сума въпреки че в действителност можело да получава по-малко газ.

В началото на септември двете страни се споразумяха Украйна да плаща количествата, които реално потребява. Киев вече е поискал двойно увеличение на тарифите за пренос на руски газ от 1 януари 2010 г. Посланикът на Украйна в ЕС Андрий Веселовский пък добави в Брюксел, че страната му няма да може да доставя газ на съюза от резервите си, в случай че възникнат нови трудности с „Газпром“ и синьото гориво секне. При всичкото ни желание и добра воля, няма да можем да направим нищо за ЕС, ако „Газпром“ спре доставките в Украйна, отбеляза посланикът, цитиран от ИТАР-ТАСС, и даде да се разбере, че съюзът би трябвало да се пребори с прекъсването на доставките на руски газ през украинска територия.

В отговор помощникът на руския президент Сергей Приходко заяви, че Москва е категорично против енергийната сигурност на Европа да зависи от личните амбиции на украинските политици. Според него опитите да се заплашват Русия и ЕС с газови кризи са „от сферата на политическия шантаж“. По думите му появата на това писмо на фона на изказванията на украинската министър-председателка, че не вижда никакви проблеми с Русия в газовата сфера, навежда на мисълта, че то е с вътрешнополитическа насоченост. В Москва и в други страни вече не еднократно са се убедили, че премиер и президент говорят съвършено противоположни неща, посочи съветникът на руския президент.

ИТАР-ТАСС цитира представител на Европейската комисия, който определя действията на украинската страна като „открит шантаж“. Независим британски анализатор пък заявил пред кореспондента на агенцията в Лондон, че „Виктор Юшченко се опитва да реши икономическите си проблеми за сметка на Русия и с шантаж на Европейския съюз“. Юшченко, който е политически съперник на министър-председателката Юлия Тимошенко, редовно бие тревога по този особено деликатен въпрос преди насрочените за 17 януари президентски избори, в които не е фаворит, отбелязва АФП. Днес премиерите на Русия и Украйна се срещат в Ялта, за да обсъдят отношенията между двете страни в енергийната сфера. Тимошенко е помолила през 2010 г. договорените количества руски газ за страната да бъдат намалени с 35%, а като мотив е посочила спада в промишленото производство.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.