Херман ван Ромпуй – първият президент на ЕС пише хайку

Белгия през 2009 и Херман ван Ромпуй. Колаж: индимедия

Белгийският премиер Херман ван Ромпуй е първият президент на Европейския съюз, предаде Ройтерс. Той беше избран на извънредна среща на лидерите на 27-те в Брюксел. Те постигнаха съгласие след малко повече от два часа разговори, въпреки че се очакваше изборът на президент и външен министър на ЕС да бъде отложен. Върховен представител на съюза за външната политика, де факто външен министър, е британката Катрин Аштън. Понастоящем тя е еврокомисар за търговията. Херман ван Ромпуй е представител на десноцентристкия Християндемократически призив, а Аштън е приближена на британския премиер лейбърист Гордън Браун. И двамата бяха предложени за най-високите постове в съюза от ротационното шведско председателство.

Ван Ромпуй стана премиер на Белгия преди по-малко от година и доказа, че умело ръководи трудна коалиция, посочва Ройтерс. Той внесе успокоение в езиково и общностно разделената страна след продължилата 18 месеца правителствена криза при предшественика му, християндемократа Ив Льотерм. През 2007 г. Ван Ромпуй бе председател на долната камара на парламента и министър на бюджета през 90-те години. Роден през 1947 г. в Брюксел, той е завършил философия и икономика в Католическия университет в Льовен. Преди да влезе в политиката, Ван Ромпуй е работил в белгийската централна банка от 1972 до 1975 г.  През 1988 г. става председател на фламандската Християндемократическа партия. Уважаван интелектуалец, Херман ван Ромпуй е автор на шест книги, активен блогър и майстор на писането на хайку – 17-срични стихове по японски модел, които пише на фламандски език и с които си спечели славата на премиер поет, отбелязва агенцията.

Баронеса Катрин Маргарет Аштън е почти неизвестна във Великобритания, отбелязват световните агенции. Тя влезе в Камарата на лордовете като представител на лейбъристите благодарение на благородническата си титла, която получи през 1999 г. Аштън има сравнително малък дипломатически опит, но по време на мандата си Брюксел води редица ключови преговори със световни сили като Китай и Русия. В горната камара на британския парламент тя изигра решаваща роля за ратифицирането на Лисабонския договор. Катрин Аштън е родена през 1956 г. в Ъпхоланд, Ланкашър. От 1983 до 1989 г. е директор на организацията „Бизнес в обществото“, която окуражава фирмите да възприемат положителен подход към обществото и околната среда и подпомага служители инвалиди.

От 1998 до 2001 г. оглавява здравната служба в Херфордшър, северно от Лондон, и работи като вицепрезидент на Националния съвет на самотните родители. През 1999 г. става член на Камарата на лордовете, след като Тони Блеър я удостоява с благородническа титла. През 2001 г. Аштън е назначена за помощник-държавен министър в министерството на образованието, където задълженията й варират от образователната политика до забраната на физическото наказание в образователните институции. През юни 2007 г. е избрана за лидер на Камарата на лордовете и за лорд-председател на Тайния съвет в първото правителство на Гордън Браун. През 2008 г. тя замени Питър Манделсън в Европейската комисия. Съпругът на Катрин Аштън е известният журналист и социолог Питър Келнър. Двамата имат две деца и трима внуци.

По БТА

Виж още:  Ще даде ли Белгия своя дзен премиер на Европейския съюз?

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.