Обама в Азия – популярността не донесе успехи

Реклами с Обама станаха популярни в Китай. Снимка: фрийрипаблик

Азиатската обиколка на Барак Обама се оказа доста тежка мисия за първия чернокож американски президент, защото той трябваше да се сблъска с деликатни въпроси като валутната политика, търговията и сигурността, пише вестник „Ню Йорк таймс“. В началото на пътуването, което започна от Япония, нещата не изглеждаха толкова мрачно. Токио посрещна президента на САЩ не само като световен лидер, но и като знаменитост – хората го приветстваха с възгласи „Обама-сан“, докато кортежът му преминаваше под дъжда в японската столица. Дори критиките на американски блогъри за поклона на Обама пред император Ахикито изглежда не можеха да развалят репутацията му в Япония, изтъква изданието.

Но президентът на САЩ бързо разбра, че популярността по улиците не води непременно до политически успехи при разговорите с държавните лидери в Токио, а още по-малко в Пекин. Обама не успя да реши проблема с американската военна база на остров Окинава при срещата си с японския министър-председател Юкио Хатояма, нито отбеляза кой знае какъв напредък при разговорите с китайския президент Ху Цзинтао по въпросите на Иран, китайската валута и правата на човека, посочва вестникът. В Сингапур Обама участва в срещата на високо равнище на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, на която държавните лидери не стигнаха до значимо споразумение по промените в климата преди конференцията в Копенхаген през декември, коментира „Ню Йорк таймс“.

Първото посещение на Барак Обама в Китай, откакто стана президент на САЩ, беляза повратен момент в отношенията между Вашингтон и Пекин, като демонстрира ограничените възможности на американския лидер да повлияе значително върху икономическата политика, да окаже натиск по правата на човека и да установи по-близък контакт с обикновените китайци, коментира вестник „Уолстрийт джърнъл“. Китайските власти задържаха редица дисиденти и не излъчиха по националната телевизия срещата на Обама със студенти в Шанхай, която сътрудниците му смятаха за идеална възможност той да използва своята харизма и ораторски умения, за да насърчи отварянето на китайското общество, посочва изданието.

Китайски наблюдатели в САЩ се учудиха от това колко силен контрол упражни Пекин върху визитата на Обама. Обикновено рамката на подобни пътувания се съгласува след обстойни двустранни преговори. При посещението на Бил Клинтън например Китай освободи видния дисидент Ван Дан. Но проявената сега твърдост от страна на Пекин явно показва, че Белият дом не е положил кой знае какви усилия да спечели отстъпки, отбелязва вестникът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.