Никой не вярва на афганистанския лидер Хамид Карзай

Барак Обама и афганистанският президент Хамид Карзай. Снимка: Белия дом

Хамид Карзай, който встъпи в длъжност за още един петгодишен мандат след служебна победа на белязани от масови измами избори, е бивше протеже на Запада, изпаднало в немилост заради оспорваните резултати. Доведен на власт от западните сили след падането на талибаните в края на 2001 г., Карзай бе преизбран, след като съперникът му Абдула Абдула се отказа от втория тур, насрочен след катастрофалния първи тур на 20 август, опорочен от повсеместни измами в полза на действащия държавен глава, заради които се стигна до анулиране на една четвърт от изборните бюлетини.

Но още преди да завалят критики заради тези измами, неговите привърженици в международната общност показаха признаци на нетърпение към правителството и близки до Карзай хора, заподозрени в корупция. Веднага след преизбирането му Вашингтон и Лондон настоятелно го призоваха да се заеме сериозно с този бич за Афганистан. Барак Обама предупреди, че са нужни не думи, а дела и обвърза този въпрос с изпращането на нови американски подкрепления. Афганистан бе омърсен от корупцията, правителството ни бе покварено от корупцията. Използваме всички необходими средства за изкореняване на този позор, отвърна Карзай.

По време на кампанията, мъжът в зелено-виолетов кафтан и астраганен калпак, произхождащ от влиятелно семейство, известен с елегантността и любезността си, се появи само на няколко предизборни митинга при засилена охрана. В същото време водеше задкулисни преговори, които му донесоха подкрепата на етнически и религиозни лидери и влиятелни военачалници. Той шокира международната общност най-вече с избора си на кандидат вицепрезидент – Мохамад Касим Фахим, бивш таджикски племенен вожд, заподозрян във военни престъпления и наркотрафик. „В САЩ, по време на тяхната война за независимост, на тяхната Гражданска война и след това, много хора са били обявени за герои. Афганистан също има своите герои, така както и Европа има своите“, отговори Карзай.

Но безобразните условия при първия тур, окончателните резултати от който бяха обявени цели два месеца след гласуването, и трайното нежелание на Хамид Карзай да приеме под международен натиск втори тур, допълнително накърниха репутацията му. Легитимността му пострада и от служебното му преизбиране заради оттеглянето на Абдула Абдула, който се представя като защитник справедливостта. Пущун от рода Попалзай, Карзай е роден на 24 декември 1957 г. в село Карз, близо до Кандахар (голям южен град, смятан за люлка на талибаните). Той следва в Кабул, а после в Индия, където специализира политология. Женен е за Зинат, лекарка с изключително дискретно присъствие в обществения живот. През 2007 г. им се ражда син.

По-голямата част от времето в периода 1982-1994 г. Карзай живее в изгнание, главно в Пакистан. През 1994 г. той поддържа връзки с талибаните, но ги прекъсва изцяло, когато през 1999 г. баща му загива в пакистанския град Квета при атентат, дело на ученици от религиозно училище. Карзай се връща нелегално в Афганистан през октомври 2001 г., а след падането на режима на талибаните, през декември е избран за президент на Афганистан на Бонската конференция, която трябваше да състави временно афганистанско правителство, закриляно от Запада. Утвърден през юни 2002 г. от големия съвет на племенните старейшини – Лоя джирга, в края на 2004 г. той печели първите общи преки президентски избори в историята на страната си с 55,4 процента от гласовете. Хамид Карзай оцелява при най-малко четири покушения, последното от които през април 2008 г. в Кабул.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.