Скандал с подслушвания заплашва турския премиер

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган може да бъде въвлечен в нов съдебен процес за закриване на неговата Партия на справедливостта и развититето, който би довел до пореден сблъсък между противоположните полюси на властта в страната. Опитният от предишния процес прокурор Абдулрахман Ялчънкая се готви да стартира процедура, а вицепремиерът Джемил Чичек предупреди, че подобно нещо ще предизвика безредие в Турция.

Вероятността да започне нов процес срещу Партията на справедливостта и развитието по повод незаконните подслушвания на телефоните на съдии и прокурори е твърде голяма. Изглежда, че действията на прокурора Ялчънкая са разтревожили и правителството. „Подслушванията на телефоните се извършват със съдебно решение и те нямат връзка със законодателството за политическите партии. Известни са проблемите, пред които бе изправена Турция в продължение на четири месеца при последния процес за затваряне на управляващата партия. Подобна инициатива ще има негативен ефект върху политическата и икономическа стабилност на страната.

Това го преживяхме и всички знаем какво стана по време на онзи процес“, каза Джемил Чичек, като добави, че Турция не е държава от третия свят и следователно не могат да се започват подобни процеси при неопроделени твърдения“. Подслушванията на телефонните разговори на десетки съдии и прокурори са били осъществени в рамките на разследванията, свързани с аферата Ергенекон по искане на правосъдното министерство и с одобрението на съда. Прокурорът Ялчънкая вече обяви, че е започнало разследване срещу управляващата партия съгласно чл. 68 от конституцията за „действия срещу властите в законната държава“.

Джемил Чичек обаче отрича този акт да е свързан с управляващата партия или със законния статут на политическите партии, твърдейки, че подслушванията са били поискани от представител на правосъдното министерство и че всичко това е станало между съдии и прокурори. Все пак, дискусионен в Турция е въпросът докъде ще доведе тази нов процес, ако започне в крайна сметка. Мненията по него се разминават. Някои са категорични, че ако има нов процес, вероятността правителствената партия да оцелее е малка, а други смятат, че подобен съдебен процес ще подсили позициите на управляващата партия, както стана и при предишния процес.

Разликата е, че при предишния процес Партията на справедливостта и развитието бе обвинена за действия срещу светската държава. Тогава прокурорът Ялчънкая поиска от конституционния съд да забрани дейността на управляващата партия и участието на 71 нейни функционери, в това число и турския премиер Ердоган, в политическия живот на страната. Процесът започна през март 2008 г. и приключи през август същата година, като въпросната партия само бе предупредена, но не и закрита.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.